Güney KıbrısKıbrısManşetSiyasetToplum

Ya vatandaşız ya değiliz

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin tüm idari kurumlarının ve en başta da polisinin Kıbrıslı Türklere hizmet sağlayabilir noktaya gelme zorunluluğu vardır

Vatandaşı olduğumuz cumhuriyet Türkçe konuşan Kıbrıslılara da eşit mesafede durmasını sağlayacak haklarımıza sonuna kadar sahip çıkmak zorundayız.

Kıbrıslı Türk genç bir kadının kendi ifadesine göre Türkçe konuştuğu için darp edilmesi elbette endişe verici bir olaydır. Geçmişte de buna benzer olaylar maalesef yaşandı, Kuşku yok ki bu hadise ile

ilgili olarak önlem alması gereken Güney Kıbrıs’taki otoritedir. Bugün eğer hala Kıbrıslı Türk genç bir kadın sırf Türkçe konuştuğu  için saldırıya uğruyor ise, ki iddia bu yönde, burada bir nefret suçunun olup olmadığı soruşturmaya dahil edilmelidir.. Nefret suçları, toplumlarda belirli bir grubun mensuplarına yöneltir. Amaç, o grubun üyelerine bir mesaj vermektir. Genelde saldırıya uğrayan toplumda bir tedirginlik yaratır, aynen bugün bu olayı gören Kıbrıslı Türklerin hissettikleri gibi. Bu nedenle güneyde suç kapsamında olan nefret suçu maddesi de tahkikata dahil edilmeli ve polis bu konuda kamuoyunu aydınlatmalıdır. Eğer bu saldırı bir nefret saldırısıysa, sadece bu mesele bağlamında yapılacak bir etkin soruşturma tatmin edici değildir., Dolayısıyla Kıbrıs Cumhuriyeti ayrımcı tavırlar ,ve davranışlarla  nasıl mücadele edeceğini Kıbrıslı Türkleri ikna edecek şekilde ortaya koymalıdır.

Burada çok önemli bir de detay vardır. O da şudur ki, birçok konuda olduğu gibi Kıbrıslı Türkler vatandaşı oldukları Cumhuriyet altında kendi haklarını yine kullanamıyorlar ya da çeşitli prosedürlerle haklarını kullanmalarının önüne set çekiliyor. Nitekim polise şikayet noktasında dil unsuru veya yasal mevzuatlar neticesinde Kıbrıslı Türkler haklarını arayamaz noktaya getiriliyor. Düşünün ki yasalarını ve düzenlemelerini kendi dilinizde okuyamadığınız, idarenin uygulamalarından bir haber bir grubun mensubusunuz.

Tabii ki böyle bir durumda ayrımcılığa daha açık hale gelirsiniz, çünkü sistem dahilinde haklarınıza erişmeniz çok zor hale gelmiştir.. Yani kısacası, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tüm idari kurumlarının ve en başta da polisinin Kıbrıslı Türklere hizmet sağlayabilir noktaya gelme zorunluluğu vardır.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu