ManşetToplumTürkiye

Yabancı alıcılar Antalya’dan soğuyor!

Konut fiyatlarının 2 yılda %500’ün üzerinde arttığı Antalya, yabancılar için cazibesini yitiriyor.

Konut fiyatlarının 2 yılda %500’ün üzerinde arttığı Antalya, yabancılar için cazibesini yitiriyor.

 METREKARESİ 40 BİNİ BULABİLİR
Türkiye’de son iki yılda konut fiyatlarının %500’ün üzerinde arttığı Antalya, yabancılar için de cazibesini yitiriyor. Rus ve Ukraynalılar, fiyat avantajının daha fazla olduğu Mersin bölgesine yöneldi. TÜİK verilerine göre, 136 bin 946 yabancı uyruklunun yaşadığı Antalya’da son iki yılda konut fiyatları %551 arttı. Antalya’da 120 metrekarelik bir konutun ortalama fiyatı 3 milyon 129 bin TL’yi (yaklaşık 156 bin dolar) buldu. Kentte Ocak 2019’da 2 bin 346 lira olan konut metrekare fiyatı bugün 26 bin 082 liraya yükseldi. Söz konusu rakamın 2024 Nisan’da 40 bin 000 TL’yi aşacağı tahmin edildi.

MERSİN’E YÖNELİŞ VAR
Emlak uzmanları Antalya’da konut fiyatlarının Avrupalı turistler için hâlâ cazibesini koruduğunu ancak savaş nedeniyle ülkelerinden ayrılan Rus ve Ukraynalı turistler için Mersin’in giderek daha fazla ön plana çıktığını vurguladı. Gayrimenkul değerleme platformu Endeksa’nın verilerine göre, yabancılara yönelik konut satışında İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer alan Antalya’da konut fiyatlarındaki artış son bir yılda %141’i buldu.

MERSİN ERİŞİLEBİLİR DURUMDA
Mersin’de son bir yılda satılık konut fiyatlarındaki artış %120’ye yakın, son iki yılda ise %463 arttı. Mersin’de 140 metrekarelik bir konutun ortalama fiyatı ise 2 milyon 108 bini (yaklaşık 105 bin dolar) buldu. Yıllık ortalamalara bakıldığında Nisan 2023 sonu itibarıyla konut için Mersin’de en fazla değer kazanan ilçeler sırasıyla Anamur, Erdemli, Akdeniz, Silifke, Toroslar oldu.

PİYASA İYİCE ÇIKMAZA GİREBİLİR
Sektör temsilcileri, konut fiyat artışında düşüş beklemediklerini söyledi. Bu çevreler, “Son 1.5-2 yıl içerisinde konut fiyatlarında ciddi bir artış oldu. Alım gücü düştü, kredi faiz oranları yükseldi ve insanlar konut alamamaya başladı. Konut almak artık hayal oldu. Çünkü bugün itibarıyla bankalar kredileri de kredi musluklarını da tamamen kapatmış durumda. Seçimden sonra eğer bir güven ortamı yaratılmazsa, piyasa iyice çıkmaza girecek” diyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu