EkonomiKıbrısManşetToplum

“Yabancılar Kuzey Kıbrıs’a saldırdı!”

Türkiye basını yüksek rant peşindeki Avrupalı konut yatırımcılarının Kuzey Kıbrıs’a hücum ettiğini yazdı!

Türkiye basını yüksek rant peşindeki Avrupalı konut yatırımcılarının Kuzey Kıbrıs’a hücum ettiğini yazdı!

 

ARTUN ÇAĞA

 

3 YILDA 1,5 MİLYAR STERLİN AKTI
Yüksek rant peşindeki Avrupalı konut yatırımcıları Kuzey Kıbrıs’a hücum etti. Covid-19 pandemisinden bu yana KKTC’deki konut alımları için yaklaşık 1,5 milyar sterlin yatırım yapıldığı tahmin ediliyor. Forbes’un 2021 yılında emlak yatırımında en doğru adreslerden biri olarak gösterdiği Kuzey Kıbrıs, yabancı gayrimenkul alıcısının gözdesi oldu. Son üç yılda ülkedeki gayrimenkullerin döviz üzerinden %40-50’yi bulan değer kazancı, %10’u bulan döviz kira getirisi ve yatırımın hızlı geri dönüşü yabancıların yanı sıra, Türkiye vatandaşlarının da KKTC’ye yönlendirdi.

 YATIRIM KAZANCI 2 YILDA 2 KATI
Kuzey Kıbrıs’ın Doğu Avrupa’dan da Batı Avrupa’dan da konut yatırımcısı çektiğine işaret eden emlak çevreleri, gayrimenkul değer kazancının, proje başlangıcından teslime kadar geçen iki yıllık sürede, iki katı bulduğunu vurguladı. Dünya gazetesine konuşan The Best Invest CEO’su Dara Altunyay, “Bugün 80-90 bin sterline (3,1 milyon TL) satın alınan bir stüdyo dairenin fiyatı gayrimenkul değer kazancı böyle devam ederse, iki yıl sonra proje bittiğinde 140-150 bin sterline (5.05 milyon TL) ulaşacak” dedi.

MAHALLECE GELEN MOSKOVALILAR
KKTC’de konut yatırımına yabancıların yanı sıra Türk vatandaşlarının da ilgi gösterdiğini vurgulayan Altunyay, şöyle devam etti: “Doğu’dan ve Batı’dan yaygın alıcı buluyor. Mahallece gelen Moskovalılar var. Kuyruk bekliyorsunuz satış ofisinde. Bu ayın 20’sinde lansmana çıkan 2 bin 450 dairelik bir projeye 6 bin talep geldi. Şu anda Çekya, Macaristan, Bulgaristan, Polonyalılar çok fazla. Rusça konuşan ülkelerden, İskandinavlar İsveç, Norveç, Danimarka’dan ve Belçika’dan yüksek talep var.”

İSKELE’YE YARIM MİLYAR STERLİN AKTI
İskele bölgesinin sadece %3’ünün Türk alıcılardan oluştuğunu anlatan Altunyay, İskele’nin 2021 yılından bu yana yaklaşık 500 milyon sterlinin üzerinde yabancı gayrimenkul yatırımı aldığını, bunun da 1,5 milyar sterlinlik toplamın 3’te 1’ini oluşturduğunu vurguladı. Ülkede sadece kiraların değil, konut değerlerinin de hızlı yükseliş gösterdiğini belirten Altunyay, 80 bin sterline alınan konutun, bir yılda 117 bin sterline ulaşabileceğine işaret etti.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu