EkonomiGenelManşetTürkiye

Yabancılar rotayı ikinci ele kaydırdı

Türkiye’de artan konut fiyatları nedeniyle yabancı alıcılar da tercihini ikinci ele kaydırdı

Türkiye’de artan konut fiyatları nedeniyle yabancı alıcılar da tercihini ikinci ele kaydırdı

1’NCİ EL ALIMLAR %40 AZALDI

Türkiye’de artan konut fiyatları nedeniyle yabancı alıcılar da yerliler gibi konutta tercihini ikinci ele kaydırdı. Yabancıların yönünü ikinci el konuta çevirmesinde, konut fiyatlarında son dönemde görülen yüksek oranlı artışların etkili olduğu belirtiliyor. Sektör temsilcilerine göre, bu nedenlerle son aylarda yabancıların birinci el konut alımları yaklaşık %40 azaldı. Yabancıların ikinci el konut alımlarında da aynı oranlarda artış olduğu belirtiliyor. Bu gelişmeler üzerine, yabancılara konut satışlarının yarısının artık ikinci ele kaydığı ifade ediliyor.

400 BİN DOLARA TEK DAİRE

Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, vatandaşlık elde edilebilmesi için gerekli en düşük satış bedelinin 250 bin dolardan 400 bin dolara yükselmesi ve artan konut fiyatlarına bağlı olarak, yabancıya satışta bir durgunluk olduğunu kaydetti. Bucak, “Birinci elde yabancı alımları gözle görünen oranda düştü. Diğerleri de ikinci ele kaydı. Sadece Rus piyasası canlı. İran piyasası bizim için önemli bir pazar. Ancak orada şu anda internet bile olmadığı için çok ciddi para transfer problemleri yaşanıyor. Arap coğrafyası Türkiye’deki fiyatları çok pahalı buluyor” diye konuştu.

PİYASANIN %50’Sİ 2’NCİ ELE KAYDI

Artan fiyatlara bağlı olarak eski konuta olan talebin yükseldiğini aktaran Bucak, ikinci el alımların ortalama %30-40 arttığını, birinci elde ise alımların aynı oranda düştüğünü, alımların %50’sinin ikinci ele döndüğünü söyledi. Bucak, “Eskiden bu oran %20 ila 30 arasıydı” dedi. Hem fiyatların yükselmesi hem de 400 dolara çıkmasının piyasada durgunluğa yol açtığını kaydeden Inhouse Global Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Ergüven, “Bu durum özellikle Ortadoğu ülkelerinin geri çekilmesine neden oldu” dedi. Piyasada sadece Ruslar 400 bin doların üzerinde alım yapabiliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu