KıbrısManşet

Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasası dün Meclis’te oybirliğiyle kabul edildi

5 bin kişinin aftan faydalanması bekleniyor

Suç nedeniyle ihraç edilen ile 2021’de affından faydalanan kişiler kapsam dışında kaldı

YASA 10 GÜN SONRA YÜRÜRLÜKTE… Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde izinsiz olarak bulunmaları sebebiyle cezaya düşmüş yabancılara af öngören “Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasası” dün Cumhuriyet Meclisi’nde oy çokluğuyla kabul edildi. Yasa, Resmi Gazete’de yayımlandıktan 10 gün sonra yürürlüğe girecek. Söz konusu süre online sistemde yapılması gereken çalışmalardan dolayı yasaya konuldu. Yeni muhaceret affından yaklaşık 5 bin kişinin faydalanması bekleniyor. Kasım 2021’de çıkarılan aftan 4 bin 127 kişi faydalanmıştı. Yasa tasarısı Meclis’te 31 kabul, 1 de çekimser oyla ve oybirliğiyle kabul edildi.

YASADAN KİMLER YARARLANACAK? Yasanın kapsadığı ve hali hazırda yurtiçinde olan kişiler, muhaceretin web sayfasına başvurarak 90 gün içerisinde bir brüt asgari ücret ödeyerek Yasa’dan yararlanabilecek. Yurtdışında olup da cezaya düşmüş kişiler ise gerekli temsilciliklere başvuru yaparak kendilerine olumlu cevap gelmesi durumunda, yine 90 gün içerisinde bir brüt asgari ücret ödeyerek muhaceret affından yararlanabilecek. Ayrıca, bu kişiler eğer kaçağa düştükten sonra devlet tarafından ihraç edildiler ise devletin ödediği uçak, gemi, vb. bilet ücretlerini de ödeyerek bu yasadan yararlanabilecek.

AF ALIŞKANLIK HALİNE GELMESİN… Cumhuriyet Meclisi’nde dün yasa konusunda yapılan konuşmalarda ana fikri bu tür muhaceret aflarının “alışkanlık” haline gelmemesiydi. CTP milletvekilleri Devrim Barçın ve Ongun Talat, bir önceki aftan yararlananların bu aftan yararlanamayacak olmasının önemli olduğunu dile getirerek, bu afların alışkanlık haline gelmemesi gerektiğini söylediler. HP milletvekili Ayşegül Baybars da konuşmasında, ülkedeki kayıt dışılığa işaret ederek, turist vizesiyle adaya gelen insanlara sürekli af çıkarılmasının doğru olmadığını kaydetti. İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler de konuşmasında, yasanın oy birliğiyle geçecek olmasından dolayı teşekkür etti.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu