EkonomiKıbrısManşetSeyahatToplumTürkiyeYaşam

Yabancılara ev satışı devlete kazandırır

Uzmanlar, KKTC’ye 5 yılda 1,8 milyar sterlinlik döviz girdisi sağlanabileceğini belirtiyor.

Yabancılara satışlardan sağlanacak gelirlerin %50’sinin çevre ve altyapıya harcanması da önerildi.

ÖNERİLEN DÜZENLEMELER

Yabancıların konut ve işyeri alımlarında belirli düzenlemelerin yapılmasıyla birlikte, önümüzdeki beş yıllık süre içerisinde konut ve işyeri satışlarında %15’lik artış olacağı öngörülerek, bunun ülkeye yaklaşık 1 milyar 865 milyon sterlinlik döviz girdisi sağlayabileceği hesaplandı. Uzmanların yakın geçmişte hazırladığı bir öneriler listesine göre yabancılara yönelik konut satışlarında yapılması gerekli düzenlemeler şöyle:

– Tapu ve Kadastro Dairesi (Harç ve Ücretler) Yasası madde 3 tahtında yapılan tüzükte yeniden değişiklik yapılmak veya bu değişiklik yapılana kadar Yasa Gücünde Kararname yayınlamak suretiyle yabancılara uygulanan tapu harçlarında indirim süresinin uzatılması ve harç oranlarının yeniden düzenlenmesi.

– Yabancıların taşınmaz mal satın alımlarındaki uzun ve gereksiz prosedürleri ortadan kaldırarak süreci kolaylaştıracak düzenlemelerin yapılması.

– Askeri Bölgelere yakın yerleşim bölgelerinden gayrimenkul satın alma koşul ve şartlarını yeniden düzenleyecek yasal tadilatların yapılması.

– Yurttaşlık Yasası’nda tadilat yapılmak suretiyle;

  1. a) 31.12.2022 tarihine kadar KKTC’den en az 200.000 €’luk (Euro’luk) gayrimenkul (arazi hariç, yeni yapılan ve inşaat firmalarına ait konut) satın almak kaydı ile sadece sağlık ve oturum izninden faydalanacak şekilde Yeşil Kimlik verilmesi,
  2. b) 31.12.2022 tarihine kadar KKTC’den en az 300.000 €’luk (Euro’luk) gayrimenkul satın almak kaydı ile seçme ve seçilme hakkı ve bazı meslekleri icra etme hakkı dışında, sair haklardan faydalanacak şekilde Beyaz Kimlik verilmesi,
  3. c) Yukarıda sözü geçen her iki maddede de geçerli olmak üzere, satın alınan gayrimenkulün en az 5 yıl satılamama veya devredilememe kısıtının olması hususlarında yasal düzenlemeler yapılması.

SATIŞLARIN GELİRİ FONDA TOPLANSIN

Yapılan öneriler içerisinde ayrıca, “Ekonomik ve Toplumsal Kazanım Sağlayacak Kaynak Önerisi” de vardı. Bu öneri şöyle:

Yabancılara yapılan satışlardan elde edilecek olan gelirlerin %50’sinin özel bir fonda toplanması ve bu fonun yalnızca ülkemizin ihtiyacı olan çevre ve altyapı konularına harcanması, bu uygulamanın yasal zemine kavuşturularak hayata geçirilmesi.

Ortaya konulan stratejik hedeflerin hayata geçirilmesine yönelik aksiyon planının da açıklandığı sunumda, inşaat sektörünün yap-sat alanında yapılabilecek düzenleme ve teşviklerle ülke ekonomisinin ayağa kaldırılmasının mümkün olduğuna vurgu yapıldı.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu