DünyaGenelKıbrısManşetTürkiye

“Yabancıya konut satışı kısıtlansın”

Kanada’nın, fiyatları aşırı artırdığı gerekçesiyle yabancıya konut satışını yasaklaması, Türkiye’nin de gündemine taşındı

Sektör temsilcileri bu konuda ikiye bölünmesine rağmen, herkes yasakla fiyatların düşeceği konusunda hem fikir.

Kısıtlama veya yasağa karşı çıkanlar, Türkiye’ye yıllık 10-15 milyar dolar gelir sağlandığını vurguluyor

2 AYRI GÖRÜŞ ÇATIŞIYOR…

Kanada’nın 2 yıl boyunca yabancıya konut satışını durdurması, “Türkiye’de de benzer bir uygulama olmalı” tartışmasını başlattı. Sektör temsilcilerinin bir kısmı, yabancıya konut yasağı getirilmesinin, lüks konut tüketimini durduracağını, Türkiye’nin yıllık 10-15 milyar lira arasında bir gelir kaybına uğrayacağını savunurken, diğer bir kısmı, aşırı yükselen fiyatların dengelenmesi için bunun gerekli olduğunu belirtiyor. Tüketici dernekleri temsilcileri ve akademisyenler ise, devletin temel amacının yurttaşlarının refahı ve huzuru olması gerektiğini belirterek, yabancıya satış yasağının sadece aşırı yükselen konut fiyatlarını durdurmayacağını, kiraları da makul bir seviyeye çekeceğini vurguluyor.

 

TÜM ÜLKELER SORUN YAŞIYOR…

Barınma sorunu, sadece Türkiye’nin değil gelişmiş ülkelerin de problemi haline gelmeye başladı. Son olarak Kanada, yabancıya konut satışını 2 yıl süreyle durdurunca, benzer bir uygulama, “Çalışan kesim için konuta erişimin neredeyse imkânsız hale geldiği Türkiye’de de uygulanabilir mi?” sorusunu gündeme getirdi. Türkiye, son yıllarda konut fiyatlarının dünyada en fazla arttığı ülke konumunda. Türkiye’de yabancıya konut satışının toplam konut satışları içindeki payı %5 civarında ölçülüyor. Sektör temsilcilerinden Mars Investment’den Hakan Bucak Türkiye’de Kanada’ya benzer bir durum olmadığını savunurken, Eva Gayrimenkul’den Cansel Turgut Yazıcı “Kanada’nınki güzel ve örnek bir hamle. Türkiye de yakın gelecekte bunu yapılabilir” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu