GenelKıbrısManşet

“Yağdır Mevlam yakıt!”

Teknecik Elektrik Santrali’nde yakıt ‘bitti bitecek’ ama santrale yakıt taşıyan geminin ne zaman geleceği halen meçhul. Ülke halkı, yağmur duasını bırakıp, yakıt duasına başladı

“Hani TPIC ile arz güvenliği gelecek, sorunlar bitecekti? Sizin arz güvenliğinden anladığınız adım başı yalan söylemek mi?”

ATIK YAKITLARLA ENERJİ ÜRETİLİYOR…

Teknecik Elektrik Santrali’ne yakıt getirecek geminin ülkeye ne zaman geleceği halen belirsizliğini korurken, santralin şu an dipte biriken “kirli yakıt” kullanılarak çalıştırıldığı öğrenildi. Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu, Teknecik’te yaşanan sorun nedeniyle ülkenin karanlıkta kalmaması için son birkaç gündür Güney Kıbrıs’tan, enterkonnekte sistem aracılığıyla kilovat ücreti 0,40 dolardan elektrik enerjisi satın alıyor. EL-SEN Başkanı Çağlayan Cesurer, Teknecik Elektrik Santrali’nde yakıt ikmali yapacak geminin ülkeye çarşamba günü gelmesinin beklendiğini söyledi. Cesurer, santralde şu anda “yeterli yakıt” olmadığı için dipte biriken ve “asla kullanılmaması” gereken atık yakıtın kullanılmaya başlandığını ifade etti.

CESURER: GÜNEY, BİZİM İÇİN EKSTRA SANTRAL ÇALIŞTIRIYOR …

Ülkenin karanlıkta kalmaması için Güney Kıbrıs’tan şu anda kilovat saati 0.40 dolar cent gibi yüksek bir fiyattan elektrik enerjisi alındığına dikkat çeken Cesurer, “Acil durumlarda Güney’den geçici süreliğine ücretsiz enerji alıyoruz ancak Güney Kıbrıs, mevcut durumdan dolayı KKTC’ye günlük 40 MW enerji vermek için ekstra santral çalıştırmak zorunda. Bu yüzden bu fiyata enerji alıyoruz” dedi.

AVCIOĞLU: ZARAR 14 MİLYON TL’Yİ AŞTI…

Halkın Partisi Enerji Komitesi Başkanı ve Merkez Yürütme Organı üyesi Yusuf Avcıoğlu, Teknecik Elektrik Santrali’nin depolarında yakıt kalmadığını vurgulayarak, “Yine tanklardan dip çamuru çekiliyor. Dip çamurunun makinalara zarar verme olasılığı ise çok yüksek. Teknecik dizel jeneratörlerin, 14 Cent/kWs üretim maliyetine rağmen yakıtın bitmesi sebebiyle Güney’den 40 Cent/kWs fiyattan elektrik satın alınması sebebiyle oluşan zarar 14 milyon TL’yi aşmış durumda. Bu durumun en az 2 gün daha sürmesi bekleniyor” sözleriyle, tepkisini dile getirdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu