EkonomiGenelKıbrısManşet

Yangının ekonomik boyutu da yakıyor

Yangınların sadece ekolojik (çevresel) değil ekonomik sonuçları da çok büyük

Yangınların sadece ekolojik (çevresel) değil ekonomik sonuçları da çok büyük

Orman yangınını söndürme ve sonrasındaki faaliyetler ülke ekonomisine yüzlerce milyon liraya mal oluyor.

YÜZ MİLYONLARCA LİRALIK KAYIP

Yangının ormanlardaki en önemli etkisi, organik materyali yakıp kül etmesidir. Yangın esnasında meydana gelen aşırı sıcaklık ormanın canlı vejetasyon örtüsü ile hayvanları öldürür, toprağın fiziksel ve özellikle de kimyasal özelliklerini değiştirir. Yanan alanın yenilenmesi, ağaçlandırması çalışmaları bir yana yangından kurtulan ağaçlar dahi ilerleyen süreçte zararlı böceklerin saldırılarına karşı zayıfladığı için pahalı mücadele yöntemleri izlemek gerekir. Tüm masraflar alt alta konduğu zaman milli ekonomi için yüz milyonlarca liralık kayba ulaşılıyor.

SADECE AĞAÇLAR YANMIYOR

Orman yangınlarıyla mücadelenin ekonomik muhasebesi yapıldığında önümüze korkunç rakamların çıktığını görürüz. Bir kıvılcımla nelerin yok olduğunu hesaplamak ve tekrar aynı ormanların kazanımları için geçen sürenin ne kadar fazla olduğu biliniyor. Orman yangınları sadece gözle görülen alanlarda kayıp ve kirlilikle kalmayıp, tarihi ve turizm alanlarına da zarar veriyor. Birbiriyle bağlantılı olan tüm sektörler ekonomik bakımından doğrudan ve dolaylı olarak etkileniyor. Uzmanlar, yangın söndürme masrafları, yananın yerine konulması gibi büyük ekonomik kayıpların yanına sosyal ve psikolojik kayıpları da koyuyor: Sosyal açıdan kayıplar (orman parkları, kampları, av yerleri, piknik alanları ve doğa yürüyüş alanları) Psikolojik ve sağlık yönünden kayıplar (insanların sağlıklarını, evlerini, arazilerini ve mallarını kaybetmesi)

1995’TE 8 BİN 69 HEKTAR YANMIŞTI

Bu arada, yapılan hesaplamaya göre Mersinlik, Tatlısu, Ardahan bölgelerinde etkili olan yangının 12 bin dönümlük (1,200 hektar) alanda etkili olduğu bildirildi. Ancak, iddia edildiği gibi “1995’teki büyük Beşparmak Dağları” yangınından daha fazla alan yanmadı. 27 Haziran 1995 tarihinde Beşparmak dağlarının batısındaki Malatya köyü yakınlarında başlayıp, 29 Haziran 1995 tarihine kadar süren büyük orman yangını, batıdan doğuya doğru 25 kilometre uzunlukta ve 5-6 kilometre genişlikte bir alanda etkili olmuştu. 1995’teki yangın felaketi sonucunda, 5 bin 803 hektar (yaklaşık 58 bin dönüm) orman alanı ve 2 bin 266 hektar (yaklaşık 22 bin 600 dönüm) tarım alanı olmak üzere, toplamda 8 bin 69 hektar (yaklaşık 80 bin 700 dönüm) alan tamamen yanmıştı. 1 hektarlık alan 10 dönüm olarak hesaplanıyor.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu