GenelKıbrısManşet

Yapı ihalelerinde kriterler değişiyor

Hükümet, Yapım İşleri İhalelerinde Uygulanacak Esaslar ve Usuller Tüzüğü’nde değişiklik için çalışma başlattı

Kamu ihalelerinde iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin rapor sadece kazanan için hazırlanacak

DEĞİŞİKLİKLER BAKANLAR KURULU’NDA… Hükümetin, Yapım İşleri İhalelerinde Uygulanacak Esaslar ve Usuller Tüzüğü’nde değişiklik için çalışma başlattığı bildirildi. Bakanlar Kurulu’na onay için sunulan düzenlemenin hayata geçmesi halinde kamu ihalelerine katılımda hem Ulaştırma Bakanlığı hem de Merkezi İhale Komisyon Başkanlığı’nın (MİK) yaptığı ‘mali’ ve ‘teknik’ yeterlilik değerlendirilmesi sadece MİK tarafından yapılacak. Bununla birlikte; ihaleye katılan her firma için iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin rapor hazırlanması veya uzman bulundurulmasını içeren madde de değişikliğe gidildi. Tüzüğün yasallaşması halinde, söz konusu raporun hazırlanması yalnızca ihaleyi kazanan şirket için geçerli olacak.

İNCELEMEYİ SADECE MİK YAPACAK… Hükümet tarafı yeni düzenlenmenin hayata geçmesi halinde ihaleye katılan firmaların mali ve teknik yeterlilik incelemesinin sadece Merkezi İhale Komisyon Başkanlığı tarafından yapılacağına işaret ediyor. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Dr. Suat Yeldener konuyla ilgili açıklamasında Yeterlilik Tüzüğü’nde iş sağlığı ve güvenliği konusundaki maddede bazı sıkıntılar olduğunu, teknik yönde yapılan inceleme sonrasında da değişikliğe gidildiğini de belirtti. Yeldener, bu yöndeki yeterliliğin ihaleye katılan her firma için şartnamede arandığını söyleyerek, yeni düzenleme ile yalnızca ihaleye kazanan şirket için geçerli olacağını kaydetti.

YANLIŞLIK ORTADAN KALDIRILACAK… Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer de basına yaptığı açıklamada hayata geçmesi planlanan tüzük değişikliği ile ‘bir yanlışlığın ortadan kaldırılacağını’ söyledi. Gürcafer, yapılacak düzenleme ile kamu ya da özel ihalelere teklif veren her firma için ‘iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin rapor hazırlanması veya uzman bulundurulmasını içeren bazı sorumlulukların kaldırılacağını, bu uygulamanın yalnızca ihaleyi kazanan firmaya verileceğini aktardı. İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği (İSG-BİR) Başkanı Güvenç Yüksel, söz konusu çalışmanın içeriğine yönelik net bir bilgisinin olmadığını kaydetti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu