GenelKıbrısManşetSiyaset

Yarış resmen başladı!

6 ay gecikmeli olarak 25 Aralık’ta yapılacak yerel seçimler için propaganda sürecinin ilk günü bugün

6 ay gecikmeli olarak 25 Aralık’ta yapılacak yerel seçimler için propaganda sürecinin ilk günü bugün

PROPAGANDA SÜRECİNDE İLK GÜN

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 25 Aralık tarihinde yapılacak Yerel Kuruluş Organları Genel Seçimleri için seçim propaganda sürecinin bugün başladığını ilan etti. YSK dün ayrıca kesinleşen aday listelerini açıklarken, seçim yapılabilecek kadar yeterli aday çıkmayan bölgelerde seçilmiş sayılan aday listelerini de duyurdu. YSK’dan yapılan açıklamada, bu süreçte uyulması gereken kurallara yer verildi. Bu doğrultuda seçimlere katılan siyasal partiler, bağımsız adaylar, duvar ilanı asmakta, el ilanı ve her türlü matbua dağıtmakta serbest olacağı bildirildi.

18 BELEDİYE 67 BAŞKAN ADAYI

TİKEN’in YSK’nın açıkladığı kesinleşmiş aday listelerini temel alarak yaptığı çalışmaya göre; 18 belediye başkanlığı için 67 aday ya bir partinin adayı ya da bağımsız olarak seçime katılacak. İlçe merkezlerine göre; Lefkoşa’da 6 aday, Mağusa ve Girne’de 5’er aday, Güzelyurt ve Lefke’de 3’er aday ve İskele’de de 2 aday seçilmek için şans arayacak. Bilindiği gibi, aylar süren büyük tartışmalar ve mahkemelik olan süreçler sonrasında ülkedeki 28 belediye sayısı 18’e indirilmişti. Bu nedenle seçimler 6 ay gecikmeli olarak yapılıyor.

YAKLAŞIK 2 BİN KİŞİ ADAY

YSK’nın açıkladığı aday listelerine göre, her ne kadar da belediye sayısı düşse de belediye meclis üyeliği, muhtarlık ve İhtiyar Heyeti (aza) üyelikleri için yaklaşık 2 bin kişinin aday olduğu görülüyor. Yaptığımız hesaplamaya göre 18 belediyenin meclis üyeliklerine partili-partisiz bin 103 (1,103) kişinin adaylığı kesinleşti. Onlarca muhtarlık için ise yüzlerce muhtar ve İhtiyar Heyeti üyesi adayı çıktı. Bu arada, YSK, seçim yapılabilecek kadar yeterli aday çıkmayan bölgelerde seçilmiş sayılan adayları da ilan etti. Buna göre 61 muhtarlık ve 116 yerdeki azalıklar için seçim yapılmayacak.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu