KıbrısManşetToplum

Yarkıner: “Bizim yetkililerimiz sadece para ile dönen işleri yapıyor”

 

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ayer Yarkıner, BRT’de 14. Saat programına katılarak, trafikte somut yasal eksiklikleri ve ivedi yapılması gerekenleri anlattı.

“TRAFİKTE DELİK KALBUR GİBİ DİSİPLİN TUTMAYA ÇALIŞIYORUZ”

“Ülkede yolcu taşıyan araçla, yük taşıyan araçların nasıl olması gerektiğine önce karar verilmeli” diyen Yarkıner, ithal edilen hali hazırdaki araçların da kullanım koşullarının ivedi belirlenmesi gerektiğini söyledi.
Makine Mühendisleri Odası Başkanı Yarkıner, “Biz halen daha delik kalbur gibi trafikte disiplin tutmaya çalışıyoruz. Halbuki önce kalburun altını kapatalım, kaçaklar olmasın. Ondan sonra tedbiri alalım ve diyelim ki; 5 yıl içerisinde bu araçlar bu teknolojik özelliğe kavuşacak veya sadece şantiye alanlarında kullanılacak. Şantiye aracı olacak. Trafiğe çıkmayacak. Bu araçların üzerinde çevre koruma emisyon sistemi olmasına rağmen ithal edilirken bazıları iptal ediliyor. Çünkü o daha hassas işletme maliyetidir. Daha fazla bakım gerektirir. Tüm ticari araçlarda takometre olmalı ancak mecburiyeti yoktur” dedi.

“MAALESEF DEVLET YÖNETME SORUMLULUĞU YETERİNCE OMUZLARINDA DEĞİL”

Ayer Yarkıner, “Yapılan hatanın farkında değiller; farkında iseler umurları değil, devlet yönetme yada resmi bir kurumun sorumluluğu yeterince omuzlarında değil. Bunları söylemek acıdır. Çok üzülürüm. Herkesi çok severim ama maalesef dilimizde tüy bitti” dedi.
Mevcut trafik yasası ile bugünkü araçlar arasında doku uyuşmazlığı olduğuna işaret eden Yarkıner, “Bir ülkenin mühendisleri o ülkenin teknik gözü kulağıdır. Biz bunları söylediğimizde dinlenmeyip de hala daha 45 yıl önceki tedbirlerle trafik düzenlenmeye çalışılmaktadır” diye konuştu.
“Bizim yetkililerimiz sadece para ile dönen işleri yapıyor. Gayretle, teknik vizyonla alınması gereken tedbirlerle, koruyucu tedbirlerle hiçbir iş yapmazlar” diyen Yarkıner, en geri kalmış ülkelerde dahi kapısı açık giden öğrenci servisi göremezken ülkemizde kapısı, pencereleri açık öğrenci taşıyan otobüsler olduğuna işaret etti.

“BU MEMLEKETİN BİREYLERİNİ DİKKATE ALMAYARAK BAŞKA ÜLKELERDEN DESTEK ARAYIŞLARINA ÜZÜLÜYORUZ”

Ayer Yarkıner, “Ülkede bu değerlendirmeleri yapmamıza rağmen dikkate alınmaması ve başka ülkelerden destek arayışlarına girmemelerine üzülüyoruz. Biz araç muayene istasyonlarının nasıl çalışması gerektiğini kendilerine gösterdik. Bizler bu memleketin çocuklarıyız. Bu memleket bizi okuttu, mühendis yaptı. Biz de bu memlekete sorumluluklarımız gereği hizmet ediyoruz. Sen, ben burada yokmuşuz gibi devlet sanki her şeyden acizmiş gibi araç muayene istasyonlarını çalıştırmaktan acizmiş gibi sen bir kaç tane yandaşına yada Türkiye’deki bazı kurumlara araç muayene istasyonlarını peşkeş çekecen. 2018’de araç muayene istasyonlarının getirisi 40 Milyon TL idi. Hazırlanan sözleşmede ihaleye girecek olanlar en az 40 Milyon TL’lik teklif yapacaktı. 10 yıl süreyle 4 tane araç muayene istasyonlarını işletecekti. O dönemde araç muayene istasyonlarının kurulum maliyeti 26 Milyon Euro idi. Sonra şimdi bakanımızın yaptığı görüşmelerden sonra 60 Milyon Euro’ya çıktı. Bu araç muayene istasyonları KKTC halkının kendi öz varlığı olacaktı. Oranın gelirleri de bu halk için kullanılacaktı. Ama biz bu kadar imkan ve kabiliyetimiz olmasına rağmen biz bunlar sanki yokmuş gibi bu geliri birileri ile paylaşmak için ülkemizin gelirini ülke dışına çıkarmak için bizi dikkate almıyorsun” diye konuştu.

“ARAÇ MUAYENE İSTASYONLARININ TÜRKİYE’DEKİ BAZI KURUMLARA PEŞKEŞ ÇEKİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ayer Yarkıner, Araç muayene istasyonlarının sonuna kadar ülkenin gelir kaynağı olarak kurulup işletilmesi için mücadele edeceklerini söyledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu