EkonomiGenelKıbrısManşet

Yasa “birinci” günden çakıldı!

Yabancılara mal satışını düzenleyen yasa 20’sinde kabul edildi, 21’inde yürürlüğe girdi, 22’sinde sorun oldu!

Yabancılara mal satışını düzenleyen yasa 20’sinde kabul edildi, 21’inde yürürlüğe girdi, 22’sinde sorun oldu!

Yeni yasa, inşaat ve emlak sektörüyle yabancı alıcılar arasında belirsizliğe ve paniğe yol açtı

Daha ilk günden gayrimenkul sektörü ile hukuk çevrelerinden “tadilat” sesleri yükselmeye başladı

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ SIKINTILI

Yabancılara mal satışını düzenleyen yasanın, Resmi Gazete’de yayımlandıktan bir gün sonra tam anlamıyla çakıldığı ileri sürüldü. Büyük tartışmalara yol açan ve Cumhuriyet Meclisi’nin 20 Mayıs birleşiminde oy çokluğuyla geçen Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) (Değişiklik) Yasası, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından vakit geçirilmeden imzalanarak yürürlüğe sokuldu. Yasa yürürlüğe girer girmez sektör temsilcileri tadilat ihtiyacını dile getirmeye başladı.

BELİRSİZLİK VE PANİK

Meclis’ten geçtikten bir gün sonra Resmi Gazetede yayımlanan yeni yasa, inşaat ve emlak sektörüyle yabancı alıcılar arasında belirsizliğe ve paniğe yol açtı. Özellikle bazı maddeler nedeniyle yabancı alıcılara hukuki metinler gönderilmeye başlandığı haber veriliyor. Örneğin yeni yasa kat irtifakı koçanı olmayan malların satış ve devir işlemine imkân tanımıyor. Bu nedenle önceden satış anlaşması yapılan mallarla ilgili olarak, alıcılara avukatlar aracılığıyla “satış sözleşmesi yapmamız mümkün değil, alternatif düşünün” şeklinde yazılar tebliğ edilmeye başlandı.

KAYBA YOL AÇABİLİR

Ortaya çıkan belirsizlik ve panik ortamının, yeni yasanın erken zamanda tadil edilmemesi halinde büyük karışıklıklara ve kayba yol açmasından endişe ediliyor. İçişleri bakanı Dursun Oğuz, Meclis’te yaptığı konuşmada, yasanın eksikleri ve hataları olabileceğini ve bunun zamanla düzeltilebileceğini ifade etmişti. Yasayı hazırlayan Meclis Komitesinin Başkanı Yasemin Öztürk de “Kesinlikle muhteşem bir yasa yaptık demiyorum. Elimizde veri olsaydı daha iyisini yapabilirdik. 2-3 yıl sonra daha iyisini yaparız” diye konuşmuştu. Yeni yasa sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına “3” adet taşınmaz mal satın alma hakkı verilmesiyle de dikkat çekiyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu