KıbrısManşet

Yasa tasarısı ‘güle oynaya’ onaylandı

Uzun tartışmalara, tepkilere, grevlere ve eylemlere neden olan Kamu İhale (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Cumhuriyet Meclisi’nde ‘sessiz sedasız’ oy çokluğu ile onaylandı

EL-SEN’in ‘onaylanmasın diye’ 17 gün eylem yaptığı yasa tasarısı 26 kabul 15 ret oyu ile onaylandı

Erhürman: Çıkıp, bu üst kurul karar üretmeden sözleşme imzalayacak mısınız? Bunun meclis kürsüsünden deklare edilmesini istiyoruz

ERHÜRMAN: FİNALDE DEĞİLİZ, FİNALDEYMİŞ GİBİ HAVAYA GİRMEYİN…

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, ülkede enerji politikası ve strateji planı olmadığını vurguladı, kısa, orta ve uzun vadeli çalışma yapılması gerektiğini, bunun herkes tarafından kabul edildiğini kaydetti. Bu dönemde enerjideki gelişmelerin sürat kazandığını dile getiren Erhürman, enterkonnekte ihtimallerinin bulunduğunu söyledi.  Erhürman, “Bunlar belirlenmeden girilecek taahhütlerin engel teşkil etme, sınırlayıcı olma riski ortada duruyor” diyerek, “Bunlar yapılıp, belirlendikten sonra gerektiğinde özeldense özelden hizmet alımları gündeme gelebilir. Bu çalışmayı bilim insanları yapmalı. KIB-TEK’in güçlenmesi ile bu yapılabilir. Bilim insanlarına ihtiyaç duyulan noktada, hiçbir noktada görüş alınmadan, ihalesiz şekilde bu işin yapılacak olması mantıksal olarak tutarsız” şeklinde konuştu. Enerjiye yönelik Çarşamba günü yapılacak toplantıya değinen Erhürman, Kamu İhale Değişiklik Yasası’nın hayata geçirilmesinin ülkenin gelecek planlarına uymadığını söyledi.  Hükümete “Bu şarkı burada bitmez” diyen Erhürman, “Finalde değiliz, finaldeymiş gibi havaya girmeyin” uyarısında bulundu.

AMCAOĞLU: KAVGA EDEREK GELECEĞİMİZ YER BELLİ…

Hükümet adına eleştirilere yanıt veren Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, yalnızca Enerji Dairesi veya Enerji Üst Kurulu ile değil, tüm enerji yasalarının süratle güncellenmesi gerektiğini söyledi. Amcaoğlu, “Kavga ederek geleceğimiz yer belli. 18 örgütün yazdığı önerilerine saygı gösteriyorum” dedi. Kablo ile elektrik veya alım garantili sözleşmelerin birlikte düşünülmesi gerektiğini savunan Amcaoğlu, uzun vadeli sözleşmelerde sıkıntının ne olduğunu sordu. “Alım garantili maddeleri imza atarken, fesh edecek maddeleri de sözleşmeye koyacaksınız” diyen Amcaoğlu,  “Kablo ile elektrik geldiğinde alım garantisi fesh olacak diye yazacaksınız” şeklinde konuştu. Amcaoğlu, enerji ile ilgili yasa çalışmalarının Kamu İhale Yasası’ndaki Değişiklik öncesinde Temmuz ayında gündeme geldiğini söyledi, Enerji Dairesi, Enerji Dairesi Üst Kurulu’nun görevlerinin birbiriyle iç içe olduğunu belirtti.

TASARI NEYİ DEĞİŞTİRİYOR?

Kamu İhale (Değişiklik) Yasa Tasarısı, doğrudan alım maddesindeki rakamları güncelleyerek KİT’lerin ve kendi özel yasalarıyla kurulmuş kamu tüzel kişilerinin faaliyetlerini kolaylaştırmayı amaçlıyor.  Tasarı, mevcut yatırım yapmış büyük şirketler ile temel ihtiyaç olan elektrik ve su teminiyle ilgili ivedi durumlarda veya ivedilik gerektiren olağanüstü hallerde mal ve hizmet alımını yapmasına engel teşkil eden maddelerde de düzenleme içeriyor. Tasarıyla, kamu menfaati gereği temel ihtiyaç olan su ve elektrik temini gibi ivedi durumlarda ihtiyaçların karşılaması noktasında ihale makamına yetki verilerek doğrudan alım yapılması sağlanacak.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu