Grand Pasha Nicosia
Ezic
Serena Butik
Omag Intense
Shopoint
EMU Kurum İndirimi
Visit NCY
SOS Çocukköyü
Piabella
Vestel KKTC
Grand Sapphire Resort
SEMKA
Merit Hotels
Card Plus
Altınbaş Üniversitesi
EkonomiGenelKıbrısManşet

Yasa yabancı alıcıyı kaçırır

Emlakçılar, Meclis’te tasarı halinde olan ‘kara para yasasının’ yaratacağı sıkıntılara işaret ediyor

California Restaurant
Airtech Kıbrıs
Zenith Özyalçın
GAÜ

‘Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Yasa Tasarısı’ Cumhuriyet Meclisi’nde bekliyor

YABANCI YATIRIMDAN VAZGEÇECEK… Suç gelirlerinin aklanmasını (kara paranın) önlenmesi amacıyla 2008 yılında çıkarılan ve tadil edilmesi planlanan yeni hali 2018’den beri Cumhuriyet Meclisi’nde bekleyen “Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Yasa Tasarısı”, ülkedeki emlakçıların birçoğu tarafından sıkıntılı bir tasarı olarak değerlendiriliyor. Emlakçılara göre, tasarı bu haliyle yasalaşırsa, yabancı yatırımcılar ülkede konut sahibi olmak için büyük sorunları aşmak zorunda kalacak veya yatırımdan vazgeçecek.

ŞÜPHELİ İŞLEM TANIMI NET DEĞİL… Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nin gündeminde olan ve madde madde ele alınan tasarı en son Haziran’ın ilk haftasında görüşülmüştü. Tasarı konusundaki sıkıntılarını yetkililere anlatmaya çalışan emlakçılar, değişikliklere itiraz ederken özellikle “şüphe” konusuna dikkati çekiyor. Emlakçılar, yasa değişikliğinin neredeyse tamamının ‘şüpheli işlem’ üzerine kurulu olduğunu ve şüpheli işlemi yapanın tasarıda iyice netleşmesi gerektiğini vurguluyor.

POTANSİYEL KARA PARA AKLAYICILAR… Emlakçılar tasarının bu haliyle yasalaşması halinde, “emlakçı, avukat, turizmci ve muhasebecilerin potansiyel kara kara aklayıcı zanlılar gibi görüleceğini” iddia ederken, bu durumda kimsenin iş yapamayacağını ileri sürüyor. Tasarıda karşı çıkılan bir diğer nokta da “yüksek riskli” müşteri tanımı. Emlakçılar, tasarının KKTC’de yaşamayan herkesi “yüksek riskli” sınıfına soktuğunu savunuyor. Emlakçılar ayrıca, değişiklerin mülkiyet hakkını ciddi biçimde tehdit ettiğini ve ülkeye yatırım yapacak olanların bundan etkilenmemek için yatırıma yanaşmayacağını da ekliyor.

YASA TASARISININ GENEL GEREKÇESİ… Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Yasa Tasarısı’nın genel gerekçesi şöyle: “Yürürlükte bulunan Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Yasası’ndaki eksikliklerin giderilmesi amacıyla ülke ihtiyaçları da dikkate alınarak uluslararası standartlara, AB direktiflerine ve Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) 2012 yılında kabul edilen yeni tavsiye kararlarına uyumlu bir şekilde suç gelirlerinin aklanması, terörizmin ve yaygınlaşmasının finansmanı ile mücadele edebilmek için ‘Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Yasa Tasarısı’ hazırlanmıştır.”

KSTÜ
Northernland
Meriç Süt
Evsulink
Maraton İskele

Diğer Haberler

Kıbrıs Online
Başa dön tuşu