ManşetSağlıkSporToplum

Yaşayabilirlik için sürdürülebilirlik

Günlük kalori ihtiyacınıza göre beslenmeyi unutmayın. Unutmayın kaslarınızın da dinlenmeye ihtiyacı var. Kaslarınıza toparlanması için süre tanımazsanız sakatlıklar yaşayabilirsiniz. Kolay gelsin a dostlar

“Genel sağlığımız için n’apalım?” diye sorarsanız, tabiî ki de favorimiz egzersizdir nâçizane. “Anasını satayım. Bugün antrenmandan kaytarmam lâzım”lı bir psikolojik ortama girdik mi işimiz nanay. Aslolan ‘yaşayabilirlik için sürdürülebilirlik’ değil mi değerli okuyucum. “E n’apalım be bay?” diye sorarsanız sonuç olarak egzersiz işlerine karar verdiyseniz şu detayları yerine getirelim sayın seyirciler; Spora başlamadan en az iki saat önce yemek yemeyi kesmelisiniz. Zamanım yok ama karnımda aç diyorsanız elma, muz, proteinli müsli yiyebilirsiniz. Spor salonuna geldiğinizde spor çantanızda uygun kıyafetler ve doğru ayakkabı getirdiğinizden emin olun. Çok pahalı olması ayağınıza çok uygun bir ayakkabı olması anlamına gelmez. Her zaman ayağınıza en uygun olanını seçin. Spora başlamadan önce kesinlikle ısının. Isınma hareketleri sporun temelidir. Koşu bandının üzerinde geçireceğiniz on dakika ve ardından birkaç aktif esneme hareketinin sizin için hayati önem taşıdığını unutmayın. Yapmamanız durumunda sakatlıklar kaçınılmaz olacaktır.

Başka? Gittiğiniz spor salonunda bir profesyonelden yardım alın ve yağ, kas ve kemik ölçümünü yaptırın. Antrenman programınıza sadık kalın. Sizin için belirlenen program ne fazla, ne de azdır. İlk haftalarda programınız size zor gelebilir fakat yine de programınıza bağlı kalın. Set aralarında uzun konuşmalar yapmak programınızı olumsuz etkiler. Set aralarında iki dakikadan uzun süre ara vermemeye çalışın. Programınızı çeşitlendirin ve grup derslerine de katılın. Grupla çalışmak spor motivasyonunuzu daha da artırır. Egzersiz yaparken sizi motive edecek etkenlerden biri de müzik. Salonda çalınan müziği tercih etmiyorsanız kendi müziğinizi spor çantanıza koyun. Egzersiz başladıktan sonra ortalama ilk 20 dakika içerisinde alınan karbonhidrat boşalan glikojen depoları için çok önemlidir. Bu yüzden egzersiz sonrası her zaman çantanızda bir adet meyve ya da protein içerikli bir içecek bulundurun.

E başka? Antrenman sonunda doğrudan duşa gitmek yerine birkaç pasif esneme hareketi yapın. Yapacağınız bu hareketler bir sonraki gün sizi kas ağrılarından kurtaracaktır. Haftada en az üç kez programınızı uygulamaya çalışın. Egzersiz esnasındaki su kaybını bütünlemek için egzersiz sırasında su içmeyi ihmâl etmeyin. Egzersizin yapıyor olmanız istediğiniz her şeyi yiyeceğiniz anlamına gelmez. Günlük kalori ihtiyacınıza göre beslenmeyi unutmayın. Unutmayın kaslarınızın da dinlenmeye ihtiyacı var. Kaslarınıza toparlanması için süre tanımazsanız sakatlıklar yaşayabilirsiniz. Kolay gelsin a dostlar.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu