EkonomiKıbrısManşetToplumTürkiye

Yatırımlar “sosyal arsaya” kayıyor!

Türkiye’de konut fiyatlarının hızla yükselmesi emlak piyasasındaki yatırımların yön değiştirmesine neden oldu

Türkiye’de konut fiyatlarının hızla yükselmesi emlak piyasasındaki yatırımların yön değiştirmesine neden oldu.

 KONUT SATIŞLARINDA DÜŞÜŞ VAR
Türkiye’de konut fiyatlarının son yıllarda astronomik oranlarda ve hızlı yükselmesi satışların düşmesini beraberinde getirirken, sektördeki bu sıkıntı; emlak piyasasındaki yatırımlarda yeni eğilimlerin de önünü açıyor. Konut almakta zorlanan yatırımcıların, bütçelerini “sosyal arsa projelerinde” kullanmaya başladığı bildiriliyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre geçen Ağustos ayında ülke genelinde satılan konut sayısı 2022’nin aynı dönemine kıyasla yüzde 1.1 düşerek 122 bin 091 konut olarak gerçekleşti. Sektör profesyonelleri bu gelişmelerin kaynağının enflasyon ve ekonomik darboğaz olduğuna dikkat çekiyor.

 YENİ NESİL YATIRIM
Konut alamadıkları için bütçesini faydalı bir şekilde değerlendirmek isteyenlerin farklı yatırım araçlarının arayışına girdiğine işaret eden sektör temsilcileri, “sosyal arsaların” yatırımcıların yeni gözdesi olabileceğini vurguluyor. Nova Arsa Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Kolcuoğlu, “Enflasyon etkisiyle yaşanan fiyat artışları en çok da emlak piyasasını etkiledi. Ağustos ayı itibarıyla inşaat maliyet endeksinde yıllık yüzde 66.46, aylık ise yüzde 4.62 oranında artış kaydedildi. İkamet etmek ya da yatırım yapmak amacıyla konut almayı planlayanlar ise fiyatların hızla yükselmesinden dolayı farklı seçeneklere yönelmek durumunda kaldı” dedi.

YÜKSEK PRİM YAPMA ŞANSI
Yatırımcıların davranışlarında yaşanan bu değişim dolayısıyla ev sahibi olmak isteyenlere alternatif olarak sosyal arsa projelerini sunduklarını vurgulayan Kolcuoğlu, proje bedeli ödemeden, tüm resmi izin ve belgeleri tamamlanmış, imarlı, ifrazlı, master planlı şekilde yatırım olanağı tanıdıklarını anlattı. Arsa yatırımında en önemli konulardan birinin güven olduğunu belirten Kolcuoğlu, halihazırda gelişimini tamamlamış bölgelere değil, orta vadede yüksek prim yapma şansı olan yerlere odaklandıklarını anlattı. Kolcuoğlu, “Böylece yatırımcımız için büyük kazanç fırsatı oluşturuyoruz. Bu gibi projeler, yatırımcıya orta vadede kazanç getirmenin de ötesinde maddi açıdan tasarruf edilmesini de sağlıyor.” şeklinde konuştu.

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu