ManşetSağlıkYaşam

Yaz aylarında deodorantta kanser riskine dikkat!

Deodorantların içeriğindeki kimyasallar meme kanserine zemin hazırlıyor

Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Betül Açıkalın, deodorantların ve ter önleyicilerin içindeki kimyasalların kansere yol açabileceğini söyledi. Birçok insanın her gün kullandığı deodorant ya da ter önleyicilerin kansere yol açtığını düşünmek insanı oldukça ürkütüyor. Deodorantların, deriden emilerek meme dokusuna kadar gidebileceğini vurgulayan Onkoloji Uzmanı Dr. Betül Açıkalın, bunun meme kanseri için en tehlikeli risk faktörü olduğu bildirdi.

%100 DOĞAL ÜRÜNLERİ SEÇİN!

Kimyasal maddeler içeren deodorantlarda alınmadan önce mutlaka etiketi okunmalıdır. Bitkisel gliserin, bioflavonoidler ve liken, otlar veya bitkisel özler, iyonize su ve distile su, yeşil çay, aleo vera ve kabartma tozu gibi doğal malzemeler içeren ürünler tercih edilmelidir. Doğal türevli içerik denilmesi, doğal bileşenlerin sentetik olarak üretildiğini gösterir. Satış ve pazarlama tekniği olarak %94 doğal gibi ifadeler kullanılması içeriğin doğal olduğunu değil, sentetik kimyasallar içerdiğini anlatır. %100 doğal içerikli deodorantlar piyasada zor da olsa bulunuyor.

DEODORANTLARIN İÇERİĞİNDEKİ KİMYASALLAR MEME KANSERİNE ZEMİN HAZIRLAYABİLİR

Kimyasal deodorantların içeriğinde bulunan metil, etil, propil, benzil, butil gibi kimyasal maddeler oldukça tehlikelidir. Meme kanseri ile terlemeyi engelleyici kozmetiklerin içindeki alüminyum bileşikleri arasında yapılan araştırmaların sonuçlarına göre de göğüs kanseri riskini arttıran en tehlikeli maddelerden biri olan paraben, en çok deodorantlarda ve diğer kozmetiklerde bulunuyor.

KİMYASAL MADDELER DİREKT OLARAK KANA KARIŞABİLİR

Cildimize doğrudan uyguladığımız bazı ürünler, geçirgenliğin yüksek olması nedeni ile doğrudan vücudumuza girip kılcal damarlarımız yoluyla kan dolaşımına katılabilir. Eğer toksik ve kanserojen bir madde içeriyorsa vücudumuza bu zararlı maddeleri de almış oluruz. Özellikle koku verme amacıyla eklenen metilen klorid, toluen, metil etil keton, etilen glikol gibi değişik toksik kimyasallardan kesinlikle uzak durmak gerekmektedir.

DEODORANT SEÇERKEN İÇERİĞİ MUTLAKA OKUNMALI

İlk dikkat edilebilecek nokta, deodorantın koku giderici alüminyum bileşenlerini içermemesi olmalıdır. Alüminyum emilerek kan dolaşımına girerse vücutta birikir. Deri ile teması bile oldukça etkilidir. Yapılan araştırmalarda toulene sık maruz kalma halinde üreme fonksiyonları üzerine olumsuz etkileri görülmüştür. Ayrıca 10 yıldan fazla süredir parabenlerin kanser gelişiminden sorumlu maddeler arasında olduğu bilinmektedir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu