KıbrısManşetSpor

YDÜ ve Kuruluş

Bildik diğer sektörel süreçlerde olduğu gibi spordaki tepe yönetimi de; önce konuyu planlar, sonra onu örgütleyip yönetmeye başlar. E süreç esnasında da koordinasyonu sağlayıp, planlanan hedefe ulaşmaya çalışır. İşte, amaca ulaşmadaki en önemli unsur da malum tepe yönetimidir bizce de

“Progress” kelimesi artık canlıdaki spor dilimize de girmiş durumda; Türkçe tam karşılığı yok ama meali özetle “ilerleme ve gelişmedeki hakediş”i ifade ediyor.

Bildik diğer sektörel süreçlerde olduğu gibi spordaki tepe yönetimi de; önce konuyu planlar, sonra onu örgütleyip yönetmeye başlar. E süreç esnasında da koordinasyonu sağlayıp, planlanan hedefe ulaşmaya çalışır. İşte, amaca ulaşmadaki en önemli unsur da malum tepe yönetimidir bizce de.

Toplamda 11 şampiyonlukla NBA tarihinin en çok şampiyonluk yaşayan efsane koç Phil Jackson bir demecinde; “Gerçek şampiyonlar yönetimlerdir” demişti. Usta haklı, sporcuyu da, teknik heyeti de başarıya güdüleyen tepe yönetimidir. Malum, geçmişte iş bu sürecin tümünün aynısının tıpkısını Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) merkezinde yaşamıştık.

Az buz değil, kadın basketbol takımı ‘endüstriyel basketbol’un bir üyesi olarak Türkiye Kadınlar Basketbol 1’nci ligi’ni ve 5/5’lik Kupa Serileri dâhilinde Avrupa’daki rakiplerine de meydan okumuş ve adını Kupa 1’e yazdırmıştı.

E bu başarı bir tesadüf müdür? Asla! O dönemlerde terfi final maçına canlı şahitlik eden spor gazetecisi Tonguç Kotak duygu ve düşüncelerini bizlere aktarırken, hafızamız bizi tee ‘YDÜ ve Kuruluş’a götürmüştü.

1988 öncesi Lefkoşa’dan Dikmen’e giderken soldaki çorak araziye Koçero Tepeleri denirdi. Daha çok avcıların ve çobanların merkeziydi. O tepelerde özellikle tilkiler, keklikler ve de tavşanlar cirit atar; meraklıları da ayrelli ve de mantar toplamaya giderdi.

İşte, o bölgede artık sosyal fayda ve de hizmet sağlayan ve de uluslar üstü kurumlar nezdinde haklı ödüllere doymayan bir kamu üniversitesi var artık; Yakın Doğu Üniversitesi için az önce “Kamu üniversitesi” dedik zira 26 yıldır bu ailenin ferdi olan bendenizin, kurum içerisinde “özel sektöre”e ilişkin esnek olmayan ve de keskin ekonomik yaptırımlarını veya “vakıf”a ilişkin hantal bir yapılanmayı ne gördük, ne de hissettik. İşte sırf bu yüzden kurumun dokusunu târif ederken her daim “Yakın Doğu Üniversitesi bir kamu üniveristesidir” deriz hep.

Bu kurum tüm tesisleri ve de kaliteli insan kaynağıyla Kıbrıs Türk Toplumu’nun sosyal fayda, sağlık ve de eğitimine servis edildiği apaçık ortada.

YDÜ Kurucu Rektörü Dr. Suat İrfan Günsel’in “Ada’lı olup da, kıtalı gibi yaşamak” deyişi bu merkezde hâlihazırda devam etmekte. YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel nezdinde de tüm çalışanlarıyla dört kuşaktır bu esere ilişkin gururu hisseden ve de bu gururla dönüşüme katkı koyanlarla çalışmakta.  Sonuçta sporumuzun gerek fiziki, gerekse insan kaynakları çerçevesindeki kaynağına yapılan yatırımlar hak edişin diğer bir adı oldu.

Son olarak da KKTC Hentbol Federasyonu, Lefkoşa Göçmenköy’deki Atatürk Spor Kompleksi alanında inşa edeceği kapalı spor salonunda Yakın Doğu Üniversitesi kampüsünde yer alan RA 25 Kapalı Spor Salonunun mimari proje çizimlerini kullanacak. İmzalanan protokolle Yakın Doğu Oluşumu, RA 25 Kapalı Spor Salonunun çizimleri için KKTC Hentbol Federasyonu’na kullanım izni verdi. Toplamda dört adet sporcu, iki adet hakem soyunma odaları, ilkyardım odası, basın odası, idari odalar ve kafeterya bulunduğu proje Federasyonumuzun ‘tesis kuruluşu’ açısından hayırlara vesile olsun.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu