KıbrısManşetToplum

Yedidalgalı balıkçılar barınamıyor

Yedidalga Balıkçılar Birliği, aynı zamanda askeri liman olarak da kullanılan Balıkçı Barınağı’nda yıllardır asker ile sorun yaşadıklarından yakındı

DEVRİM DEMİR 

PROTOKOL MAHKEMELİK
Yedidalga Balıkçılar Birliği, aynı zamanda askeri liman olarak da kullanılan Balıkçı Barınağı’nda yıllardır asker ile sorun yaşadıklarını belirtti. Yasal bir zemin talepleri olduğunu ancak imzalanan protokolün bölgedeki balıkçıları koruma altına almadığını savunan balıkçılar, Nazım Çavuşoğlu’nun Tarım Bakanlığı döneminde hazırlanan protokolün taslak metninde yer alan bazı maddelere yazılı itiraz gerçekleştirildiğini fakat yazılı itiraza rağmen protokolün son taslağının okunmadan imzalandığını savundu. Limana asker kontrolünde giriş çıkış yaptıklarını kaydeden balıkçılar, Çavuşoğlu döneminde imzalanan protokole 2021 yılında itiraz ederek Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK)’nı mahkemeye verdiklerini ve mahkemenin halen sürdüğünü kaydetti.

 

“ASKERİ YETKİLERLE HAREKET EDİYORUZ”
‘GÜZELYURT’ Gazetesi’ne konuşan Yedidalga Balıkçılar Birliği Başkanı Ergül Numan, birliğe 100’e yakın kayıtlı üyenin olduğunu belirtti. 2021 yılında güncellenen protokolle, barınağın tamamen askerin yetkisine devredildiğini kaydeden Numan, “Hiçbir limanda olmayan bazı kurallar bu protokolle balıkçılara dayatıldı. Limanda askerin koyduğu kurallara göre hareket etmeyen ve ses çıkaran tekne sahipleri ceza alabiliyor. 80 gün balığa gitmeyen teknenin limandan atılacağına dair bir madde var ve bu hiçbir limanda yoktur. Bakanlar Kurulu kararı ile bizim limanları kullanım esaslarımız belirlenirken, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, ilgili bakanlıklar ve yetkili balıkçı birlikleri ile protokol yapılması için yetkilendirilmiştir” şeklinde konuştu.

 

AMATÖRLERE KISITLAMA ÇOK
Amatör balıkçılara da birçok kısıtlama getirildiğini kaydeden Numan, bunun yanında mazot dışında hiçbir destek görmediklerini de ifade etti. Asgari ücret yükseldikçe harçların da yükseldiğine değinen balıkçılar, “Her şey Hayvancılık Dairesi Müdürünün iki dudağı arasında” dedi.  Yakında ülkede balığın da ‘ithal’ olacağının altını çizen başkan Ergül Numan, “Teknemi satacaksam askerden izin alacağım, asker teknemi satacağım kişiye onay verirse satabileceğim, onun onayı olmadan satamayacağım. Ne teknemi satabileceğim, ne el değiştirebileceğim ne de büyütebileceğim” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

 

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu