EğitimKıbrısManşetToplum

Yeni akademik yıl başlarken

Bugün herkesin de gözlemleyebileceği gibi birçok üniversite kampüsü  öğrencilerin sosyal anlamda da kendini geliştirmesi için çağdaş kriterlerin çok altında ve hatta yetersiz

Bugünlerde bütün kentlerimizde bir hareketlilik söz konusu zira yüksek öğrenim için adaya gelen eski öğrencilerin yanı sıra, yeni gelen öğrenciler ile birlikte güzel bir dinamik oluştu ülkemizde.

Bunlar elbette güzel şeyler. Ve fakat çok üzgünüm ama maalesef tüm kentlerimiz sapır sapır dökülüyor. Dünyanın birçok ülkesinden, metropolünden kendini geliştirmek ve geleceğini inşa kurmak için gelen gençlerin birçoğunun hayal kırıklığı içinde olduğunu da onlarla sohbet ettiğimizde görebiliyoruz. Bu ülkemiz için de üniversitelerimiz için de çok büyük handikap! Kurumsal zemini kurmaktan kaçınan ve çok da üzerinde durmayan üniversitelerin varlığı da tabii ki Kuzey Kıbrıs yükseköğrenim alanını olumsuz etkilediğini belirtmek gerekiyor.

Bilhassa bazı üniversitelerde akademisyen noksanlığı, sözleşmesiz, güvencesiz hakları yok hükmünde olan, çok düşük ücretler ile çalıştırılan, özlük hakları yasaların dışında tutulan akademisyen ve üniversite çalışanları var ülkemizde. Ve maalesef bu gerçek başta devlet olmak üzere ilgili kurumlar tarafından da yok sayılıyor.

Bugün herkesin de gözlemleyebileceği gibi birçok üniversite kampüsü  öğrencilerin sosyal anlamda da kendini geliştirmesi için çağdaş kriterlerin çok altında ve hatta yetersiz. Şunu da gözlemliyoruz ki; sayıları az olmakla birlikte kurumsal yapısını güçlendirmiş, öğrencisine, çalışanına ve bu alana gerçek anlamda değer veren üniversitelerimiz ülkeye ve bulundukları kentlere, bölgelere ciddi anlamda katma değer katıyorlar. Bütün bunlar sadece konunun bir yüzü. Diğer yandan bürokratik işlemler o kadar çağdışı ki, bu öğrencileri maddi manevi olumsuz etkiliyor. Hayatın pahalı olması ve bir türlü denetim altına alınmaması da konunun bir başka yüzü.

Dolayısıyla yeni akademik yılın başlaması ile birlikte herkesin yüzleşmesi gereken gerçekler olduğunu idrak etmemiz gerekiyor.. Eğer süreci doğru okuyamazsak  tüm akademik ve idari denetlemeleri titizlikle yapmazsak, öğrenci ve çalışan memnuniyetini yüksekte tutmazsak, kültürel ve okuma yazma oranı yüksek olan bir ülke olarak çağdaş yaşanabilir bir ortam yaratmazsak, adada faaliyet gösteren tüm üniversitelere dair geleceği de kaybederiz.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu