KıbrısManşet

Yeni asgari ücret için üçüncü toplantı

2021 yılının ikinci asgari ücretini belirlemek üzere çalışmaları devam ettiren Asgari Ücret Saptama Komisyonu üçüncü toplantısı için bir araya geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda başlayan toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı ve Asgari Ücret Saptama Komisyonu Başkanı Erman Yaylalı, İşveren tarafını temsilen İşverenler Sendikası Başkan Yardımcısı Metin Arhun, Asgari Ücret Tespit Komisyonu İşçi Temsilcisi Ali Yeltekin, İşçi tarafını temsilen ise Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Genel Başkanı Vekili Ahmet Serdaroğlu katıldı. Toplantı başlamadan kısa kısa konuşmalara yer verildi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan çıkması beklenen önerinin Bakanlar Kurulu’na gönderileceğini konuşmasının başında söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı ve Asgari Ücret Saptama Komisyonu Başkanı Erman Yaylalı, “Sosyal temsilcilerin farklı görüş ve talepleri olabilir ancak karar verme yetkisi bu masada değildir” şeklinde konuştu.

İşbirliği içinde kararlar alınması gerektiğinin altını çizen Yaylalı, sürecin uzamasının olumlu bir sonuç olmadığını belirtti ve toplantı sonunda alınacak kararların kamuoyu ile paylaşılacağını ifade etti.

“DEVLET, SOSYAL SİGORTA PRİMLERİNİ 4 AY DAHA ÖDEMEYE DEVAM ETMELİ”

Sözü alan Metin Arhun, “bizim komisyon olarak aldığımız kararın devlet kanadına iletilmesi için başkana görev verilmişti, ve devletin 4 ay süreyle daha sosyal sigorta primlerini ödemeye devam etmesi yönündeki çağrısını yineleyerek, “kaynak yok deniyor ama bulunması gereken kaynak çok da yüksek bir miktar değil. Yeter ki niyet olsun, anlayış olsun” ifadelerini kullandı.

Asgari ücretin iş dünyasında önemli bir konu olmasına rağmen Çalışma Bakanlığı’nın bu konu için çok da bir önem ifade etmediğini düşünen Arhun, iş veren odalarının sosyal güvenlik primlerini ödemeyeceğini ve esnaf sokakta olmasını anımsatarak, “Herkes için önemli olan bir konuda bakanlık bu konuya önem vermemiştir ve yeterince görüşülmemiştir” sözleri ile vurgu yaptı.

KOMİSYON MASASI SADECE HÜKÜMETE TAVSİYE SUNAR

Arhun’dan sonra sözü tekrar alan Asgari Ücret Saptama Komisyonu Başkanı Erman Yaylalı, “bir kez daha ifade etmekte fayda görüyorum diyerek söze başladı” ve  “Asgari Ücret Tespit Komisyonu masası sadece asgari ücreti belirleyerek hükümete tavsiye olarak sunmak içindir” ifadelerine yer verdi.

HÜKÜMET, ASGARİ ÜCRETLİYİ DÜŞÜNSEYDİ DAHA ÖNCEDEN TOPLANMA ÇAĞRISI YAPARDI

“İşveren ve işçi birbirini ilk kez anladı” diyen Serdaroğlu, “Programlarda iş birliği çağrısı yapıyorsunuz sürekli size bir fırsat eğer gerçekten birlik ve beraberlik istiyorsanız, hükümet zoru başarmalı” ifadeleri ile hükümete seslendi.

Serdaroğlu, “Hükümet edenler nasıl kendini kurtarırsa o şekilde karşımıza çıkıyorlar. Bu masanın görevi işçinin, asgari ücretlinin maaşının artışını belirlemek dediğimizde o dönem Çalışma Bakanlığı işvereni de düşünmemiz gerekir diyordu ve kendini kurtararak iş verenlerin yanındaydı. Bugün ne değişti iş verenler bir kenara atılıyor” şeklinde konuştu.

İşsiz kalmak istemediğini ifade eden Serdaroğlu işsiz kalmak ile tehdit edildiklerini aktardı. “Biz sendikacılık bilinci ile bunlara gözümüzü kapatamayız işsizlik dönüp dolaşıp bir gün hükümet edenleri de vuracaktır. Madem hükümet edenler asgari ücretliyi bu kadar düşünüyor o zaman neden daha öncesinde toplantı çağrısı yapmadı” diyerek hükümet kanadına sitem de bulundu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu