
ÖZEL HABER
Türkiye’de taşeronlaştırma ve parçalı özelleştirme iddiaları sürerken, Telekomünikasyon Dairesi’nin durumu belirsiz
Türkiye’de yaşananlar, “Türk Telekom’un KKTC’deki durumunu” daha tartışmalı hale getiriyor
Türk Telekom’un, yeni bir “parçalama” operasyonuyla karşı karşıya olduğu iddia ediliyor
Sendikalar, KKTC açısından riskin yalnızca protokol değil, uzun vadeli bağımlılık ilişkisi olduğunu da vurguluyor
HABERLER ENDİŞE YARATIYOR
Hükümetin Türk Telekom ile imzaladığı “Fiber Dönüşüm Protokolü” yoğun şekilde tartışılırken, yeni gelişmeler de dikkati çekiyor. Türk Telekom’un son icraatları Türkiye’de ağır eleştirilen alırken, KKTC’ye gelecek şirket hakkındaki soru işaretleri de arttı. Bir yanda “Telekomünikasyon Dairesi’nin 25 yıllığına Türk Telekom’a devredilmesi girişimi ve peşkeş iddiaları” öte yanda şirket hakkında Türkiye’den gelen haberler vatandaşı korkutuyor. Türkiye basınında yer alan son iddialara göre Türk Telekom’da saha hizmetlerinin taşeronlaştırılması ve 6,3 milyon abonelik hizmetinin iki yandaş firmaya devredilmesi haberleri ise soru işaretlerini artırıyor.
“PEŞKEŞ” İDDİALARI
KKTC’de fiber altyapı yatırımı adı altında hazırlanan protokol, sendikalar ve sivil toplum örgütleri tarafından “toplumun yok oluş fermanı” olarak niteleniyor. TEL-SEN öncülüğünde 27 Ocak’ta Meclis kapısına dayanan sendikalar, ‘Fiber Dönüşüm Protokolü’ne karşı çıktıklarını bir kez daha gösterdi. Siyasi partiler ve sendika temsilcileri, bu hamlenin sadece bir “özelleştirme değil, Kıbrıs Türk halkının münhasır haklarının teslim edilmesi ve ülkenin bir ‘alt yönetim’ haline getirilmesi süreci olduğunu” savunuyor. Endişe verici gelişmelerden biri ise “kurtarıcı” olarak sunulan Türk Telekom’un Türkiye’deki tartışmalı durumu.
PARÇALA, TAŞERONLAŞTIR
Lübnanlı Hariri ailesi döneminde içi boşaltılan ve banka borçlarıyla devlete geri dönen Türk Telekom’un, yeni bir “parçalama” operasyonuyla karşı karşıya olduğu iddia ediliyor. Şirkette, Bonar (Bakım Onarım Devri) projesi adı altında taşeronlaştırma gerçekleştirilmesi planlandığı belirtiliyor. Başlangıçta 8 ilde 6,3 milyon aboneye yönelik hizmetlerinin iki şirkete devredileceği kaydediliyor. Gazetelere yansıyan iddialara göre, kurumda tekniker olarak çalışan yaklaşık 6 bin kişinin işte çıkması ‘teşvik’ edildi. Teknikerlere tazminata ek 5-6 maaş teklif edildi.
CEVAP BEKLEYEN SORULAR
CHP’li vekillerin “soygundur” diye nitelediği bu modelde, abone başına maliyetin 75 TL’den 160 TL’ye çıkacağı ve bu farkın internet faturalarına %100 zam olarak yansıyacağı iddia ediliyor. Bu gelişmeler, “KKTC halkının önüne ‘altyapı devrimi’ diye konulan protokolün arkasında, ‘birilerini zengin etme’ çabaları mı var? Kendi ülkesinde hizmet birimlerini taşeronlara dağıtan bir yapı, KKTC’ye teknoloji mi getirecek yoksa yeni bir ‘iç boşaltma’ hikayesi mi yazacak?” gibi sorulara da yol açıyor. Ayrıca, KKTC yetkililerinin ileride; sürekli el değiştiren ve yönetim krizleri yaşayan şirkette karşısında kimi muhatap bulacağı da başka bir soru işareti.


































