DünyaGenelManşet

Yeni Zelanda terörle mücadele yasalarını sıkılaştıracak

Yeni Zelanda parlamentosu, ülkede saldırı planlayanlara daha fazla kısıtlama getirmek amacıyla terörle mücadele yasalarında değişiklik önerdi.

Yeni Zelanda parlamentosu, ülkede saldırı planlayanlara daha fazla kısıtlama getirmek amacıyla terörle mücadele yasalarında değişiklik önerdi.

Reuters’ın haberine göre, Kontrol Emirleri Yasası ve Terörle Mücadele Yasası’nda yapılan değişiklikler, 2021’de radikal görüşlere sahip bir kişinin Auckland’da bir süpermarkette bıçaklı saldırı düzenlemesinin ardından Terörle Mücadele Yasası’nın çıkarılmasını takiben gündeme geldi.

Adalet Bakanı Kiri Allen yaptığı açıklamada, “Hiçbir yasa motive olmuş bir teröristin bir saldırı gerçekleştirmesini engelleyemese de, bu değişiklikler teröristlerin bunu yapma yeteneklerini engellemede, bozmada ve sınırlamada uzun bir yol kat edecektir” dedi.

Bu değişiklikler, Kontrol Emirleri Yasası’nın etkinliğini artıracak ve bir saldırı gerçekleştirme yeteneklerini sınırlayan kısıtlamalara tabi olabilecek yüksek riskli bireyler için kriterleri genişletecek.

Ayrıca bu değişiklik, ‘terörist’ olarak tanımlananların, terör eylemlerine artık karışmadıkları gerekçesiyle bu statülerinin iptali için başvurmalarını zorlaştırmayı içeriyor.

2021’de alışveriş merkezindeki bıçaklı saldırının ardından hükümet, benzer bir saldırıyı önlemek için yasaların nasıl iyileştirileceği konusunda bir inceleme istedi.

Polis tarafından vurularak öldürülen bu kişi, DEAŞ örgütünden ilham almıştı.

Mart 2019’da, Christchurch’teki iki camide beyaz ırkın üstünlüğüne inanan bir kişi tarafından düzenlenerek, 51 kişinin ölümüne ve çok sayıda kişinin yaralanmasına neden olan katliamdan iki yıldan biraz fazla bir süre içinde ülkedeki ikinci terör saldırısı gerçekleşti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu