KıbrısManşetSiyaset

Yerel seçimlerde sol üç büyük şehri kazandı

Görünen o ki; Ocak 2022 Genel Seçimlerine kıyasla Aralık 2022 Yerel Seçimlerinde CTP ve TDP/TKP ve Bağımsızlık Yolu oylarını artırdı; hükümetteki partilerin tümünün oyları ise geriye doğru gitti

Yerel seçimlerde sol üç büyük şehri kazandı. Bu elbette tesadüf değildir. Lefkoşa’da Harmancı oyların yarısını alarak yeniden Lefkoşa belediye başkanı seçildi. Girne ve Mağusa’yı da CTP adayları kazandı. Şimdi soru şu?

AKP destekli olduğu sır olmayan sağ UBP Lefkoşa’da 3.geldi. Lefkoşa’da birinci ve ikinciliği sol adaylar paylaştı, solun toplam oyu %75’i buldu. Girne’de iki sol aday az farklarla birinci ve üçüncü geldi. Mağusa’da sol aday oyların yarısını aldı. Lefke’de mevcut sol başkan yeniden kazandı.

Sağ UBP Güzelyurt ve İskeleyi alabildi.

Görünen o ki; Ocak 2022 Genel Seçimlerine kıyasla Aralık 2022 Yerel Seçimlerinde CTP ve TDP/TKP ve Bağımsızlık Yolu oylarını artırdı; hükümetteki partilerin tümünün oyları ise geriye doğru gitti.

Basit bir istatistik yapacak olursak Cumhuriyetçi Türk Partisi genel seçimlerde % 31.9 olan oy oranını % 35.4’e taşıdı. Burada CTP ile birlikte hareket eden sol yapıların da elbette katkısı var. Toplumcu Demokrasi Partisi / Toplumcu Kurtuluş Partisi ise % 6.2 olan oy oranını % 12.8’e yükseltti. Ve tabi ki bu yükselişte de TDP/TKP birleşmesi ve onlara destek veren sol yapıların etkisi de oldu. Ulusal Birlik Partisi’nin oy oranı ise % 39.6’dan % 35.8’e geriledi. Belediye Meclis üyeliklerinde ise  toplam oy oranında CTP ile UBP % 35 yüzdeyle eşit eşite bir görüntü verdi.

Ortaya çıkan bu sonuçlar mutlaka partilerin yetkili organlarında değerlendirilecektir. Bu doğrultuda da her parti kendi muhasebesini yapacaktır ve fakat bir gerçeğin de altını çizmekte yarar vardır ki, yerel seçimlerde başarı sağlayan adayların birçoğu partisinin değil kendi referansları doğrultusunda halkın tercihine mazhar olmuştur.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu