GenelGüney KıbrısManşet

Yeşil hat üzerine 300 silahlı polis

Rum Yönetimi, Kuzey’den Güney’e yönelik mülteci akınını özel sözleşmeli polislerle kesme çabasında

Rum Yönetimi, Kuzey’den Güney’e yönelik mülteci akınını özel sözleşmeli polislerle kesme çabasında

Yeşil Hat’ta görev yapacak 300 sözleşmeli özel silahlı polise psikolojik test yapılması önerisi reddedildi

MÜLTECİLERİN ÖNÜ KESİLECEK

Rum Yönetimi’nin “Düzensiz mültecilerin Güney Kıbrıs’a erişiminin önünü kesmek” gerekçesiyle Yeşil Hat boyunda silah taşıma ve kullanma yetkisiyle görev yapmak üzere 300 özel sözleşmeli polis alımına ilişkin hazırlıklar sürüyor. Bu konuda hazırlanan yasadan sonra önceki gün de ilgili tüzük Rum meclisinden geçti. Kabul edilen yasa ve tüzüğe göre, özel-sözleşmeli personelin görev süresi 18+10 ay, görev yetkilerinin ise Yeşil Hat’tın denetimi, artan mülteci akınının göğüslenmesine ilişkin görevler ve gözaltı merkezlerinin korunması olacağı bildirildi.

10 MİLYON EURO HARCANACAK

Yeşil Hat polislerinin sözleşmeleri için yıllık 7,8 milyon Euro, donanımları için 1,1 milyon Euro ve araç alımı için 1,2 milyon Euro harcanacak. Silahlı özel sözleşmeli polislerin görev alanı ise şöyle belirlendi: “a) Düzensiz mültecilerin Yeşil Hat’tan olası geçiş noktalarında devriye ve denetim, b) Düzensiz mültecilerin insan kaçakçısı mı terörist mi olduğu açısından denetlenmesi, c) Düzensiz mültecileri taşıma, nakil, refakat, d) Düzensiz mültecilerin ilk kabul ve/veya nezaret veya misafir edilme yerlerinin korunması, e) Düzensiz mültecilerin sınır dışı edilmesi.”

PSİKOLOJİK TEST İSTEMİ REDDEDİLDİ

AKEL, bu konuda hazırlanan tüzüğe, normal polis alımlarındaki gibi özel sözleşmeli polis alımlarında da psikolojik test uygulanması önerisi sundu. Ancak bu öneri, 12’ye karşı 22 oyla reddedildi. Önerisine sadece Ekologların destek verdiği AKEL, “kazara da olsa herhangi bir olay olursa hesabını değişikliği reddedenler vermeli” uyarısında bulundu. Öneriye karşı çıkan diğer partilerin milletvekilleri konunun “ulusal ve acil olmasını” gerekçe gösterdi.

MÜLTECİLERİN %92’Sİ YEŞİL HAT’TAN

Rum kaynaklara göre Güney Kıbrıs’a kaçak mültecilerin girişlerinin %92’si Yeşil Hat üzerinden gerçekleşiyor. Kuzey Kıbrıs üzerinden geçen mültecilerin çoğunun Kongo, Nijerya, Suriye, Pakistan, Bangladeşli olduğu açıklanırken, Güney Kıbrıs’ta bu yıl 7 bin 620, geçen yıl ise 2 bin 810 siyasi sığınma başvurusunun yapıldığı bildirildi. Öte yandan, Rum yönetiminin Güney Kıbrıs-KKTC sınır bölgesi üzerindeki bazı noktalara fiziksel (dikenli tel, termal kamera) engeller koyması sonrasında mültecilerin Güzelyurt üzerinden Güney’e geçmeye başladığını iddia edildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu