ManşetSpor

Yeşil Terapi

Dünya genelinde golf oynayanların %59’u Kuzey Amerika’da yaşamakta. Golf, bin yıla yakın bir geçmişe sahip olduğu düşünülen ve kimler tarafından ne zaman keşfedildiği tam olarak bilinmeyen bir spor dalıdır

Golf; 21’nci yüzyılda da ekonomik olarak yükselişine devam etmekte. Birçok ülke golf sektörüne yatırımı arttırmakta. Dünya genelinde golf kulüplerine üyelik yıllık 53 bin Amerikan Doları’ndan başlamakta. Fast Company’nin verilerine göre dünyada golf; 30 bin küsur golf sahası ve 57 milyon golf oyuncusu ile 60 milyar Dolarlık bir endüstrisi var.

Amerika’da 1950’lerde 3.5 milyon golf oyuncusu varken, 2023’te bu sayı 29.8 milyona çıkmış. Amerikalı golf oyuncularının %24’ü mavi yakalı, %39’u beyaz yakalı, %16’sı emekli ve ortalama yaş ise 37 yaş grubu bu sporla ilgilenmekte.

Dünya genelinde golf oynayanların %59’u Kuzey Amerika’da yaşamakta. Golf, bin yıla yakın bir geçmişe sahip olduğu düşünülen ve kimler tarafından ne zaman keşfedildiği tam olarak bilinmeyen bir spor dalıdır. Golfün ilk defa Hollanda, Fransa, Belçika veya İskoçya’da oynanmış olabileceğine dair birtakım bulgular olmasına karşın ağırlıklı görüş bu sporun ilk kez 1100’lü yıllarda İskoçlar tarafından oynandığı yönündedir.

Golfa duyulan bu ilgi golf tesislerini turizm içinde oldukça değerli bir noktaya çekiyor. Golf, malzemeleri ve golf kulüplerine üye olmanın maliyeti düşünüldüğünde, daha çok zenginlere hitap eden bir spor. Golf turizmi de aynı şekilde belli gelir seviyesinin üzerinde müşterilere hizmet vermekte. Örneğin, İskoçya ekonomisine golfun katkısı yılda 160 milyon Sterlin. İskoçya golfun doğum yeri olarak kendini golfun yurdu olarak markalaştırıyor. İskoçya’ya golf oynamak için gelen turistlerin yarısı Amerika’dan gelmekte. Amerikalı turistler günde 300 Sterlin harcarken, İskoç golf severlerin günlük harcaması 79 Sterlini geçmiyor. Bunun en önemli sebepleri Amerikalıların 4 veya 5 yıldızlı otellerde konaklamayı tercih edip, İskoçların ucuz otellerde kalmaları.

Sport Marketing Surveys’in 2023 yılında sunduğu raporda dünyada 61,1 milyon golf oyuncusu bulunduğu ve bu oyuncuların 37,1 milyonunun Amerika Birleşik Devletleri’nde; 6,9 milyonunun Avrupa’da; 13,6 milyonunun Asya’da; 1,7 milyonunun Güneydoğu Asya Adaları’nda ve 500.000’inin de Güney Afrika’da olduğu belirtilmişti.

Golfun en çok gelişim gösterdiği Amerika’da endüstrinin doğrudan ve dolaylı istihdamdaki payına bakılacak olursa; 2024 yılında 2.066.404 kişinin istihdam edilmesini sağladığı ve yaklaşık 61 milyar dolarlık da ücret geliri yarattığı görülmektedir.

ABD ekonomisinin yüzde 1.64’ü, 196 milyar Dolar ile golf endüstrisinden geliyor. İspanya yılda 5 milyar Euro, Portekiz 2 milyar Euro gelir elde ediyor. Türkiye’de ise henüz 160 milyon Euro’luk br gelirden söz ediliyor. Türkiye’ye gelen normal bir turist 75 dolar para harcarken, golf turistinde bu 250 dolara çıkıyor. Yeşil terapist Tiger Woods, Justin Rose, Lee Westwood gibi ünlü golfçülerin total gelirlerini de başka haftaya inceleriz.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu