GenelKıbrısManşet

Yeşilırmak yangını ucuz atlatıldı

Ülkemizde konuşlandırılmış olan yangın söndürme helikopterinin Yeşilırmak yangınına erken müdahalesi olası bir felaketin önüne geçti ve yangına havadan müdahalenin önemi bir kez daha gözler önüne serildi

Ülkemizde konuşlandırılmış olan yangın söndürme helikopterinin Yeşilırmak yangınına erken müdahalesi olası bir felaketin önüne geçti ve yangına havadan müdahalenin önemi bir kez daha gözler önüne serildi

HAVADAN MÜDAHALE ETKİLİ OLDU

Yeşilırmak köyünün güney ve kuzey kısmında dün öğle saatlerinde başlayan ve büyük korkuya neden olan yangın kısa sürede kontrol altına alındı. Ülkemizde konuşlandırılmış olan yangın söndürme helikopterinin erken müdahalesi olası bir felaketin önüne geçti. Yangına havadan müdahalenin önemi bir kez daha gözler önüne serildi. Yangına karadan da polis, itfaiye, sivil savunma, orman dairesi ekipleri müdahale etti.

ZEYTİN AĞAÇLARI YANDI

Yeşilırmak bölgesinde çıkan yangın sonucu; yaklaşık yüz dönümlük tepelik arazi içerisindeki maki bitki örtüsü ile yabani zeytin ağaçları yandı. Yangın bölgesine giden Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, yangın söndürme çalışmalarını yerinde inceledi ve söndürme çalışmaları hakkında Orman Dairesi yetkililerinden bilgi aldı.

MERSİNLİK BÖLGESİ İÇİN PLANLAMA YAPILDI

Öte yandan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Mersinlik-Kantara yangınında tahrip olan orman alanında yapılan tespitler, uygulanacak iş planı ve yeniden ağaçlandırmada uyulacak prensipleri sivil toplum örgütleriyle paylaştı. Bakan Oğuz, yapılan detaylı incelemeler sonucunda yangının 1815 hektarlık bir alana zarar verdiği, bu alanın yaklaşık 194 hektarında kendi kendine gençleşebilecek tohum potansiyeli mevcut olduğu düşünülen olgun ağaçların yer aldığını açıkladı. 933 hektarlık alanın ilk etapta insan müdahalesiyle yeniden ormanlaştırılması gerektiğini belirten Oğuz, geriye kalan 629 hektar alan bozuk saha ve 59 hektar alanın ise ağaçlandırmaya uygun olmayan taşlık, kayalık ve tarımsal alanlardan oluştuğunun belirlendiğini söyledi.

FİDAN ÜRETİMİNE BAŞLANACAK

Bakan Oğuz, ilk dikim için ellerinde 500-600 bin fidan olduğunu ve bu fidanların büyük kısmının da Tepebaşı-Kalkanlı büyük orman yangını sahasında kullanılmasının planlandığını belirtti. Suni tensile alınacak sahada ihtiyaç duyulacak olan 1.000.000-1.250.000 adet fidan üretimi için Aralık 2022’de üretim sürecine başlanması gerektiğini savunan Oğuz, Aralık 2023 tarihinde fidanların dikime hazır olması gerektiğinin altını çizdi.

YERLİ TOHUMLAR TERCİH EDİLECEK

Fidanlar için ihtiyaç duyulan tohumların mutlaka yerel kaynaklarımızdan ve benzer coğrafi faktörlere sahip yerli orijinli orman alanlarımızdan toplanması gerektiğine vurgu yapan Bakan Oğuz, ağaçlandırma faaliyetlerinde kullanılacak olan fidan türlerinin ağırlıklı olarak Kızılçam, Servi, Halepçamı, Fıstıkçamı ve Kıbrıs Akasyası, rakımlı düzlüklerde ise Harup türünde fidanların kullanılmasının uygun olacağını söyledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu