KıbrısManşetToplum

Yeşilırmak: “Yasada alt limit, üst limit koyduk. En üst limitten insanlara vergilendirme yapın demedik”

UBP Milletvekili Emrah Yeşilırmak ise, “Mağusa ve Dikmen Belediyesi’nde Neler Oluyor?” konulu konuşma yaptı. Yeşilırmak, belediyelerin birleşmesi ve 51/95 yasası geçmesiyle, belediyelerin tüzüklerini yenilemeye başladığını belirtti.

Vergi eşitliğini sağlamak için yasaya alt limit ve üst limit konulduğunu ifade eden Yeşilırmak, Gazimağusa’da işletmelere fahiş, insani değerlerle örtüşmeyen artışlar yapıldığına yönelik telefonlar aldığını anlattı.

2010 yılından 2023 yılına kadar ülkede gerçekleşen hayat pahalığı oranının toplam yüzde 346.80 olduğunu belirten Yeşilırmak, hem hayat pahalılığı hem de girdi maliyetleri ele alınarak, belediye meclislerinin vergilendirme yapmasını yasaya yazdıklarını kaydetti. Dikmen Belediyesi iş yeri bulundurma ücretleri ile Mağusa Belediyesi iş yeri bulundurma ücretlerini karşılaştıran Yeşilırmak, “El insaf” dedi.

Belediyelere, yasaya göre, tüzükler geçene kadar iş yeri bulundurma ücretlerinde en alt limiti almalarını sağladıklarını dile getiren Yeşilırmak, “Yasada alt limit, üst limit koyduk. En üst limitten insanlara vergilendirme yapın demedik” dedi.

200 lira iş yeri bulundurma harcı alınan bir iş yerinden, nasıl 18 bin TL iş yeri bulundurma harcı alınabileceğini soran Yeşilırmak, vergilendirmelerin tutarlı olması çağrısında bulundu.

CTP Milletvekili Erkut Şahali ise yerinden söz alarak, Yeşilırmak’ın, Mağusa Belediyesi’nde, belediye meclisinde alınan kararlarının oy birliğiyle alındığını söylemesi gerektiğini kaydetti. Şahali, “Mağusa’ya verdiğin 8 yıllık hasar kolay kolay düzelmez” dedi.

Yeşilırmak konuşmasına devam ederek, yerel yönetimlerin varlık nedeninin, iş yerlerinde yüksek vergilendirme yaparak, gelir-gider dengesini sağlamak olmaması gerektiğini kaydetti.

Yeşilırmak’ın konuşmasının ardından oturumu yöneten Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Fazilet Özdenefe, yanıt verilmeyen, sözlü ve yazılı soruları hatırlattı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu