EkonomiKıbrısManşetToplum

Yetiştiren vatandaşı yoluyor!

Özel okul ücretlerinde KKTC vatandaşlarının “negatif ayrımcılığa” uğradığı ileri sürülüyor.

Özel okul ücretlerinde KKTC vatandaşlarının “negatif ayrımcılığa” uğradığı ileri sürülüyor.

ARTUN ÇAĞA

VATANDAŞ YOLUNACAK KAZ
İstatistik Kurumu verileri özel okullar ve özel üniversitelere hem enflasyonun hem de Türk Lirası’nın değer kaybının çok üzerinde zam yapıldığını gösteriyor. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okulların aşırı kalabalıklaşması, yokluklar ve yeterli bütçe ayrılmaması nedenleriyle eğitim kalitesinin düşmesi nedeniyle yönünü özel okullara çeviren veliler son iki yıldır fahiş okul ücretleriyle mücadele ediyor. Resmi veriler Haziran 2022-Haziran 2023 periyodunda özel ilkokul ücretlerine %288.19 oranında; özel ortaokul ücretlerine %305.91 oranında; özel lise ücretlerine ise %314.15 zam yapıldığını ortaya koyuyor.

 KKTC VATANDAŞI OKUMASIN MI?
Eğitimde dikkat çeken başka bir anomali de özel üniversitelerde karşımıza çıkıyor. Bu üniversitelerin izlediği ücret politikası adeta “KKTC uyruklular üniversitemizde okumasın” mesajı veriyor. İstatistik Kurumu’nun Haziran verileri, özel üniversitelerin; KKTC vatandaşlarının eğitim ücretlerine “Türkiye Cumhuriyeti” uyruklu ve “Üçüncü ülke” uyruklu öğrencilere kıyasla çok daha ağır zamlar yaptığını ortaya koyuyor. Verilere göre bir yıllık sürede KKTC uyruklu öğrencilerin harçlarına %141.13 oranında zam yapılırken, TC uyruklulara %119.76 oranında, üçüncü ülke uyruklulara ise %58.02 oranında zam yapıldı.

ENFLASYONUN ÇOK ÜZERİNDE
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerine göre, Haziran 2022-Haziran 2023 periyodunu kapsayan sürede genel enflasyon %65.43 oranında hesaplandı. Eğitim ana grubundaki %146.62’lik artış oranı ise genel enflasyondan 81.19 puan (%124) daha fazla çıktı. Eğitimdeki bu artışın TÜFE’de geriye kalan 11 ayrı ana grubun çok üzerinde olduğu da dikkati çekti.

TL’NİN KAYBINI 3’E KATLADI
 Resmi enflasyon rakamlarının çok üzerinde artan eğitim harcamalarının, Türk Lirası’ndaki kayıpları da aştığı hesaplandı. Uluslararası piyasalara göre Haziran sonu itibarıyla bir yıllık sürede TL’nin kayıpları dolarda %35.68; Euro’da %38.14 ve sterlinde de %38.44 oranında gerçekleşti. Bu kayıplar eğitim harçlarına yapılan zammın çok altında kalıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu