GenelKıbrısManşetYemek

Yılbaşı gecesi sofranızı konuşturun

Yeni yıla nasıl girerseniz öyle geçer derler, harika bir yılbaşı geçirme planlarınızı evde mükemmel sofralar hazırlayarak kutlamayı planlayanlar için birbirinden leziz tarifleri ve püf noktalarını sizlerle paylaşıyoruz.

Yeni yıla nasıl girerseniz öyle geçer derler, harika bir yılbaşı geçirme planlarınızı evde mükemmel sofralar hazırlayarak kutlamayı planlayanlar için birbirinden leziz tarifleri ve püf noktalarını sizlerle paylaşıyoruz.

YILIN EN ÖZEL GECESİNE ÖZEL BİR MASA…

Yemeklerinizin lezzeti kadar sofranızın dekoru da çok önemli. Şahane yemeklerin büyüsünü hiç süslenmemiş bir sofrayla bozmamak için öncelikle sofrada kullanacağınız ana renkleri belirlemelisiniz. Yılbaşının kırmızı, yeşil ve beyaz geleneksel konseptini masanıza taşıyabilir, çiçek ve mumlarla şıklık yaratabilirsiniz.

ATIŞTIRMALIKLAR GECEYE EŞLİK ETSİN…

Sıradan bir yemek davetinden farklı olarak uzun bir gece olacağı için atıştırmalıklar en iyi seçeneklerden biri. Çünkü insanlar gece boyu atıştırmaya  devam etmek isteyebilir. Evin çeşitli yerlerine yerleştireceğiniz atıştırmalıklar sayesinde herkesin tek bir masadan almak için tek bir alana yoğunlaşmasını engelleyebilirsiniz. Lavaşları küçük üçgenler halinde keserek az miktarda zeytinyağı ve baharatla harmanlayıp fırında pişirip ev yapımı cipsler hazırlayabilirsiniz. Kızartmalar yerine dilimlenmiş çiğ sebzeler humus veya yoğurtlu dip soslarla servis edilebilir. Minik börekler, sandviçler ve krakerler de bu soslarla tüketilebilir. Zeytin, kuru meyve ve kuruyemişlerle renklendirilmiş bir peynir tabağı hazırlanabilir.

Bir Yılbaşı Klasiği: Kestaneli iç pilavlı yılbaşı hindisi

Lezzetli iç pilavıyla birlikte servis edilen Yılbaşı Hindisi, yılbaşı sofraya için oldukça gösterişli ve doyurucu bir tarif. Aynı tarifi tavukla da deneyebilirsiniz. Sizler için Yılbaşı sofralarıyla özdeşleşmiş olan hindi dolmasının en basit ve lezzetli tarifini bir araya getirdik.

Malzemeler

  • 1 orta boy bütün hindi
  • 4 Yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
  • 1 çay kaşığı hardal• 1 tatlı kaşığı tuz

İçi için:

  • 1 dal biberiye
  • 1 adet defne yaprağı
  • 1 tatlı kaşığı tane karabiber

 

 

 

YILBAŞI HİNDİSİ İÇ PİLAVI

  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü (ılık suda bekletilmiş)
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1/4 çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3 su bardağı (tavuk suyu

)• 1 su bardağı haşlanmış kestane

 

Temizlenmiş olarak satın aldığınız bütün hindiyi bol suda yıkadıktan sonra üzerini kağıt havlu yardımıyla kurulayın. 1 litre suya bir tatlı kaşığı tuz, bir tatlı kaşığı sirke ve bir çay kaşığı şeker koyarak sosunuzu hazırlayın ve orta boya hindiyi bir gün boyunca hazırladığınız sosta bekletin. Etinizin daha kolay pişmesini sağlayacak olan bu suya farklı baharatlar ekleyebilirsiniz. Zeytinyağı, su, baharatlar ve biber salçasından oluşan bir karışım daha hazırlayın. Hazırladığınız sosu, bir fırça yardımıyla hindinin her tarafına eşit miktarda sürün.  Fırın tepsisine aldığınız hindiyi, önceden ısıtılmış 170 derece fırında 2,5 saat kadar pişirin. Kuru soğanları küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın. Tereyağı ve zeytinyağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde kızdırın. Yemeklik doğradığınız kuru soğanları, kısık ateşte renkleri pembeleşinceye dek döndürün. Pirinci pilav tenceresine aktarın. Bol suda beklettikten sonra yıkadığınız kuş üzümlerini, karabiber, tarçın, yenibahar ve tuzu katın. Sıcak suyu ve küçük parçalara ayırdığınız haşlanmış kestaneleri ilave ettiğiniz pilavı, kısık ateşte ve kapağını kapattığınız tencerede suyunu çekene kadar pişirin. Suyunu çeken kestaneli pilavın üzerine kağıt havlu ya da pamuklu bir mutfak bezi kapatıp demlenmesi için bekletin. Hindi hafif soğuduktan sonra içine hazırladığınız pilavı doldurun ve tekrar fırına verin. Zaten pişmiş olan hindi kısa süre içinde ısınacaktır. Kalan iç pilavı servis tabağının tabanına yayın üzerine iç pilavlı hindinizi yerleştirin. Hindinizi pişireceğiniz tepsinin tabanına soğan, sarımsak, havuç, patates, biber gibi sebzeler yerleştirip yemeğinizin lezzetini arttırabilirsiniz.

Püf noktası: Kestane ve kuş üzümüyle aroma kattığınız iç pilavla lezzetini arttırabilirsiniz.

Kütük pasta

Yılbaşı konseptine uygun bir tatlı ve sunumuyla hafızalara kazınacak kütük pastanın ismini ilk duyduğunuzda zormuş gibi düşünseniz de aslında çok kolay bir tarif olduğunu yaparken anlayacaksınız.

Kütük Pasta Tarifi İçin Malzemeler

Keki İçin;

4 adet yumurta

4 kahve fincanı şeker (fincan büyükse 3,5 fincan katabilirsiniz)

3 kahve fincanı un

1 kahve fincanı kakao

4 yemek kaşığı sıcak su

Yarım tatlı kaşığı kabartma tozu

İç Kreması İçin;

Yarım su bardağından biraz fazla şeker

2 yemek kaşığı un

2 yemek kaşığı nişasta

1 adet yumurta sarısı

2 su bardağı süt

25 gram margarin

1 paket vanilya

Dış Kreması İçin;

 

Kakaolu pasta kreması

Süt (üzerindeki süt miktarı kadar)

Zencefilli Yılbaşı Kurabiyesi Tarifi İçin Malzemeler

2 adet yumurta

100 gram oda sıcaklığında tereyağı

150 gram toz şeker

250 gram un

(gerekirse 1/2 su bardağı daha ekleyin)

 

1 silme tatlı kaşığı kabartma tozu

1,5 tatlı kaşığı toz zencefil

1 tatlı kaşığı tarçın

Yapılışı:

Yumurta, toz şeker ve tereyağını mikserle çırparak şeker eriyene ve karışım bütünleşene kadar karıştırın. Unu ve diğer malzemeleri ekleyerek hamuru yoğurun. Hamurun ele yapışmaması gerekiyor. Eğer hamur elinize yapışıyorsa kenarda beklettiğiniz 1/2 su bardağı unu kaşıkla ekleyin. Hamur elinize yapışmadığı anda un eklemeyi bırakın. Hamuru streç filmle sararak yarım saat kadar buzdolabında dinlendirin. Hamurun dinlenme süresinin son 10 dakikasında fırını 175 derecede ısıtın. Buzdolabından çıkardığınız kurabiye hamurunu iki eşit parçaya bölün. Hafifçe unladığınız tezgâhın üzerinde parçalardan birini koyun. Hamurun üzerini de hafifçe unlayın. Hamuru merdaneyle en fazla yarım cm. kalınlıkta olacak şekilde açın. Kurabiye kalıbı veya bir bardak ağzıyla kesin. Kestiğiniz kurabiye parçalarını yağlı kâğıt serilmiş bir fırın tepsisine yerleştirin. Diğer parça için de aynı işlemi tekrarlayın. Birden fazla fırın tepsisine aralıklı olarak dizdiğiniz kurabiyeleri önceden ısıtılmış fırında 12 dakika pişirin. Kurabiyeleri fırından çıkardıktan sonra yağlı kağıtla soğuk bir ızgaranın üzerine koyun. Mümkünse balkon gibi serin bir yerde kurabiyeler sertleşene kadar yarım saat civarında soğuttuktan sonra sevdiklerinizle paylaşın.

Püf Noktası: Eğer daha baharatlı lezzetlerden hoşlanıyorsanız toz zencefil ve tarçın oranını arttırabilir ya da muskat, dövülmüş karanfil gibi farklı baharatlar da ekleyebilirsiniz. Ağızda dağılan nefis bir kıvam için ortası henüz yumuşakken, fırından çıkartıp iyice soğumasını bekleyebilirsiniz.

 

Mutlu yıllar!

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu