GenelKıbrısManşet

Yıllardır aynı eziyet sürüyor!

Kuzey Kıbrıs ile Güney Kıbrıs arasındaki kara geçiş kapılarında dün yine uzun kuyruklar vardı

Kuzey Kıbrıs ile Güney Kıbrıs arasındaki kara geçiş kapılarında dün yine uzun kuyruklar vardı

Güzel havayla birlikte Kıbrıslı Rumlar araçlarıyla Kuzey Kıbrıs’a aktı ama Metehan yine “eziyet kapısı” oldu

YA YENİ KAPI AÇIN YA DA PROSEDÜRÜ AZALTIN… Kıbrıslı Rumlar Euro’nun TL karşısında değer kazanmasıyla birlikte Kuzey Kıbrıs’a geçişlerini hatırı sayılı oranda artırdı. Ancak, ekonomi için olumlu olan bu gelişme sınır kapılarındaki uzun kuyruklarla gölgeleniyor. Kuzey Kıbrıs ile Güney Kıbrıs arasındaki kara geçiş kapılarında dün yine uzun kuyruklar vardı. Güzel havayı fırsat bilen birçok Kıbrıslı Rum biraz alış-veriş, biraz gezme amacıyla araçlarıyla Kuzey Kıbrıs’a aktı ama Lefkoşa’daki Metehan kapısı yine “eziyet kapısı” oldu. Güneyden kuzeye geçiş kuyruğu zaman zaman 400-500 metreyi buldu. Bu olumsuz durum yeni araçlı geçiş kapıları açılmasına duyulan ihtiyacı yeniden ortaya koyarken, birçok vatandaş, “Ya yeni kapı açın ya da geçiş prosedürlerini azaltarak hız kazanmasını sağlayın” çağırısında bulundu.

SORUNUN KAYNAĞI SİGORTA İŞLEMLERİ Mİ? Metehan’da dün yaşanan uzun kuyruklar konusunda TİKEN’e ulaşan bazı iddialara göre ciddi bir sigorta sıkıntısı yaşanıyor. Bazı çevreler, Kıbrıs Rumların araçlarına sigorta işlemi yapan kapıdaki şirketlerin, işlem ücretlerini “pos cihazı” olmadığı gerekçesiyle nakit üzerinden yapmaya çalıştığını ileri sürerek, “Sigortacılar ciddi zorluk çıkarıyor. Sigorta işlemlerinde ödemeler için kredi kartı kabul etmeyen ve araç sahiplerinden mutlaka nakit talep eden sigortacılar nedeniyle geçişlerde kaos yaşanıyor. Kapılarda zaten yoğunluk var, bunlara bir de sigortacıların tutumu eklenince Metehan Sınır Kapısı tamamen kilitlenmiş durumda” dediler.

2 AYDA 350 BİN KIBRISLI RUM… Turizm Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre 2022’nin ilk iki ayında kara kapılarını kullanarak Kuzey Kıbrıs’a giriş yapan Kıbrıslı Rum sayısı 350 bin 071 kişi oldu: Rumlara diğer yabancı uyruklular da eklenince iki ayda 492 bin 639 kişinin kara kapılarından giriş yaptığı ortaya çıkıyor. 2021 yılında ise kapılardan 1 milyon 23 bin 961 Kıbrıslı Rum giriş yaptı. Diğer yabancı uyruklu kişilerle birlikte Toplam rakamlara bakıldığı zaman kara kapılarından gelen kişi sayısı 2 milyon 440 bin 912’ye çıkıyor. Veriler ayrıca, 2022 ilk iki ayında 220 bin 782 Kıbrıslı Türkün Güney’e geçtiğini gösterirken, bu rakamın 2021 yılının 12 ayında 915 bin 156 kişi olduğu görülüyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu