DünyaManşet

Yırtıp attı

Trump, seçimden önceki son "Birliğin Durumu" konuşmasını yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump, geleneksel “Birliğin Durumu” konuşmasında ağırlıklı olarak kendi yönetiminin ekonomi performansını överken, dış politikada İran’a gözdağı verdi ve ABD’nin Orta Doğu’daki sonsuz savaşlardan çıkmaya kararlı olduğunu vurguladı.

Trump’ın Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin elini sıkmaması dikkat çekerken, konuşma biter bitmez Pelosi’nin Trump’ın konuşma metninin kopyasını yırtıp atması da kameralara yansıdı.

Trump, 3 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde son kez geleneksel “Birliğin Durumu” konuşmasını yaptı. Konuşmasında 3 yıl önce “Amerika’nın geri dönüşünü” başlattıklarına işaret eden Trump, işsizliğin, suçun ve yoksulluğun azaltılması, güvenin ve gelir düzeyinin artırılması gibi birçok konuda ciddi gelişme kaydettiklerini ve ekonomiyi güçlendirdiklerini söyledi.

Görev süresinde birçok konuda ciddi ilerleme kaydettiklerini belirten Trump, “Birliğimizin durumu hiç olmadığı kadar güçlü.” görüşünü paylaştı.

Başkan Trump, “Politikalarımız sayesinde ABD, dünyada 1 numaralı petrol ve doğal gaz üreticisi konumuna geldi. 3 yılda aldığımız inanılmaz yol sayesinde, Amerika şu an enerji bakımından tam bağımsız.” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Kanada ve Meksika ile yaptığı NAFTA Anlaşmasını da “felaket” olarak niteleyen Trump, bu anlaşmayı kaldırıp ABD-Meksika-Kanada Anlaşmasını (USMCA) imzaladıklarını anımsattı.

ÇİN İLE YAPILAN ANLAŞMAYA VE VİRÜS SALGININA DİKKATİ ÇEKTİ

Trump’ın başkanlık yaptığı döneme damgasını vuran Çin ile ticaret savaşına da değinen Trump, “Vatandaşlarımıza, Çin’in ABD’den çaldığı büyük miktardaki işe karşı gümrük vergisi uygulama sözü verdim. Stratejimiz işe yaradı ve Çin ile çalışanlarımızı, fikri mülkiyetimizi korumayacak ve hazinemize milyarlarca dolar girmesini sağlayacak yeni bir anlaşma imzaladık.” diye konuştu.

Konuşmasında Çin’de başlayan koronavirüs salgınına da dikkati çeken Trump, “Çin hükümeti ile koronavirüs salgını konusunda yakından çalışıyoruz ve iş birliği içindeyiz. Yönetimim, bu tehditten vatandaşlarımızı korumak için gereken tüm önlemleri alacaktır.” mesajı verdi.

Trump, ABD ordusuna 2,2 trilyon dolar yatırım yaptıklarını aktararak, “En iyi uçakları, füzeleri, roketleri, gemileri ve tüm diğer askeri ekipmanları aldık, bunların hepsi de Amerikan yapımı. Aynı zamanda müttefiklerimizin de adil ödeme yapmasını sağlıyoruz. Diğer NATO üyelerinin katkı paylarını 400 milyar dolara kadar artırdım.” bilgisini paylaştı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu