EğitimKıbrısManşetToplum

YÖDAK Başkanı Avcı şüpheleri gideremedi: Yemin etmedi ve transkriptini sunmadı!

Yüksek Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu’ndaki (YÖDAK) “sahte diploma” olayı ile ilgili açılan davanın duruşması 12 Ocak’ta görüldü.

Yüksek İdare Mahkemesi’nde (YİM) görülen duruşmaya YÖDAK Başkanı Turgay Avcı bir diploma örneği sundu. Avcı’nın yemin etmemesi ve transkriptini sunmaması üzerine mahkeme, diplomanın gerçekliğinin Polis Genel Müdürlüğü tarafından araştırılması emrini verdi.

YÖDAK adına soruşturmayı yürüten komisyon ise Polis Genel Müdürlüğü’ne istenmesi gereken belgelere ilişkin 16 Ocak’ta bir dilekçe sundu. Mahkemenin polisin araştırması sonucunda karar vermesi bekleniyor.

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI’NA KAYDI YOK
2006-2009 yılları arasında Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı görevlerini de yürüten Turgay Avcı, başkanı olduğu YÖDAK’ın talep ettiği diplomayı ve transkripti araştırma heyetine sunmadı. Avcı, kendi kurumundan ‘denklik’ alamayınca süreci yargıya taşıdı. Avcı tarafından açılan davada mahkeme de Avcı’nın diplomasını kanıtlamasını istedi.

Gazete Duvar’da yer alan habere göre 12 Ocak’ta görülen duruşmada Avcı’nın ‘diploma örneği’ sunması üzerine karar çıkmadı. Ancak şüpheleri gideremeyen Avcı hakkında soruşturma devam ediyor. Avcı’nın Lübnan Beyrut Amerikan Üniversitesi’nden mezun olduğu yıllarda Kıbrıs’a giriş çıkışlarının da incelenmesi talep ediliyor. Ayrıca Kıbrıs kamuoyunda Turgay Avcı’nın mezun olduktan sonra Elektrik Mühendisleri Odası’na (EMO) kayıt olmaması da dikkatleri üzerine toplamasına neden oldu. Mühendis olarak iş yapabilmenin mecburiyetlerinden biri de oda kaydının yapılması. Ancak Avcı’nın meslek örgütüne kaydı bulunmuyor. Kıbrıs kamuoyunda bunun nedenine ilişkin iddialardan biri de EMO’nun da transkript istemesi olarak gösteriliyor.

“LİSANS DİPLOMASININ ÖRNEĞİ, NOT DÖKÜM ÇİZELGESİ VE DERS SAATLERİNİ GÖSTEREN BELGE İSTENMELİ”
Duruşmadan sonra 16 Ocak’ta YÖDAK Komisyonu, Lefkoşa Polis Genel Müdürlüğü’ne araştırma sırasında açıklanmaya muhtaç soruları içeren bir dilekçe sundu. Komisyon üyeleri dilekçede, Turgay Avcı’nın diplomasının gerçekliğinin kanıtlanması için izlenmesi gereken yolları sıraladı. 16 aydır Kıbrıs gündeminde yer alan olayla ilgili Doğu Akdeniz Üniversitesi rektörlüğünden gerekli belgelerin istenmesi talepler arasında yer aldı. Rektörlükten istenmesi gereken belgeler ise şöyle sıralandı:

“Turgay Avcı’nın 1985 tarihli lisans diplomasının denkliği, geçerliliği ve eşdeğerliliği bakımından üniversitenizde 1990 yılında yüksek lisans başvurusu sırasında üniversiteye sunduğu lisans diploması örneğini, aldığı not döküm çizelgesi (transktipti) ve ders saatlerini, yıllarını ve içeriklerini gösteren belge istenmelidir. Ayrıca 1992 yılında mezun olduğu Business Administration Yüksek Lisans (MBA) bölümüne girerken aldığı fark derslerini ve notlarını gösteren not döküm çizelgesini gösteren belge de talep edilmelidir. Aynı şekilde 1992 yılında yüksek lisans yaptığı sırada aldığı dersler ve not döküm çizelgesini ve saatlerini de alınmalıdır.”

“YÜKSEK LİSANS TEZİNİN ÖRNEĞİ İSTENSİN”
Polis Genel Müdürlüğü’ne verilen dilekçede ayrıca Avcı’nın mezun olduğu yüksek lisans bölümünde yazdığı tezinin bir örneğiyle, lisans eğitimini tamamladığını iddia etti dönemde Kıbrıs ve Türkiye üzerinden Lübnan’a gitmesiyle nedeniyle giriş çıkış kayıtlarının toplanmasının da soruşturma için önemli olduğu kaydedildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu