EkonomiKıbrısManşetSiyasetToplumYaşam

Yoksullaşmaya ve yok oluşa hayır!

Binlerce kişi uzun yıllar sonra meydanda buluşup haykırdı.

ÜLKENİN DÖRT BİR TARAFINDAN EYLEMCİ AKTI… Ülke dün tarihe geçecek kitlesel bir eylemle sarsıldı. Siyasi yelpazenin neredeyse tümünü temsil eden sendikaların zamlara karşı düzenlediği Toplumsal Yok Oluş ve Yoksullaşmaya Hayır eylemi Başbakanlık önünde yapıldı. Sendikaların genel grev uyguladığı eylem gününde ülkenin dört bir tarafından binlerce kişi meydanı hına hınç doldururken, polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı görüldü. Birçok kamu iş yerinde, belediyelerde ve hastanelerde grev ve eylem nedeniyle hizmetlerin çoğu sağlanamadı.

SİYASİ PARTİLER DE MEYDANDAYDI… Grev ve mitinge KTAMS, KAMU-SEN, KTÖS, KTOEÖS, HÜR-İŞ’e bağlı sendikalar, TÜRK-SEN’e bağlı sendikalar, DEV-İŞ’e bağlı sendikalar, HAKSEN, Güç-Sen, Koop-Sen, Vergi-Sen, BES, Memur-Sen, Ada-Sen, Basın-Sen, Tıp-İş, Çağ-Sen, Hemşireler ve Ebeler Sendikası ve Mec-Sen katıldı. Sendikaların organizasyonuna siyasi partiler de destek verirken, CTP, HP, TDP, TKP, BKP, KSP, YKP Bağımsızlık Yolu ile Sol Hareket başkan ve yetkilileri de eyleme katıldı.

SON YILLARIN EN KALABALIK EYLEMİ… Sendika binaları önünde toplanan binlerce eylemci, pankartlarıyla ve sloganlarla farklı kollardan Başbakanlık önüne yürüdü. Müzikler, ıslıklar ve sloganların eksik olmadığı eylemde, her yaştan katılımcı vardı. Emek, ekmek ve var oluş kavgası verildiği vurgulanan eylemde “Hükümet istifa”, “Direne direne kazanacağız” “Birlik mücadele dayanışma” sloganları atılırken, eylem sırasında jammerlerle internet ve telefon iletişiminin engellendiği savunuldu. Dünkü eylemin çok uzun yıllar sonra en kalabalık katılımlı protesto eylemi olduğu dikkati çekti.

“MEMLEKETİ YOK ETTİLER”… Mitingde ilk konuşmayı yapan Sendikal Platform adına KTAMS Başkanı Güven Bengihan, kalabalığı selamladı. Meydanların böyle kalabalık ve coşku görmediğini vurgulayan Bengihan, “Hiçbir korkuya benzemez halkını satanların korkusu. Akın var güneşe akın, güneşi zaptedeceğiz” dedi. “Sucuoğlu hükümeti uyguladığı zamlarla, partizan kararlarla halkı yoksulluğa ülkeyi karanlığa sürükledi” diyen Bengihan, “İktidar bizim işimiz dediler, memleketi yok ettiler” şeklinde konuştu. “Gidecek başka bir yurdumuz yok” diyen Bengihan, Kıbrıslı Türklerin bu topraklarda sonsuza dek yaşayacağını vurguladı.

“TAŞ YAĞSA DA MEYDANDA OLACAĞIZ”… Hür-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu, masada kesilen her ekmek, ceplerinde eriyen her kuruş için, emekçilerin önünü açan eyleme katılanlara teşekkür ederek mitingin adının rastgele konmadığını vurguladı. Yok olmayı ve yoksullaşmayı reddettiklerini kaydeden Serdaroğlu, ülke ekonomisi durmasın diye zor günlerde ölümüne çalıştıklarını söyledi. Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı ise mitingdeki konuşmasında, yağmur yağsa da kar yağsa da taş yağsa da meydanlarda olacaklarını söyledi. Mitingin bir ihtar olduğunu belirten Bıçaklı, düzeltilmemesi halinde yine burada olacaklarını söyledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu