KıbrısManşet

Yol kenarları demir yığınları ile dolu

Ülkemizde kontrolsüz ve süratli bir büyüme yaşanırken, bu büyümenin etkili ve kalıcı sorunları daha şimdiden kendini göstermeye başladı bile. KKTC genelinde ana yol kenarında bulunan yüzlerce demir yığını tabelelar hem çevre kirliliği oluşturuyor hem de kazalara davetiye çıkarıyor

KKTC’deki yerleşim birimlerinde bir süreden beridir, kontrolsüz ve süratli bir büyüme yaşanırken, bu büyümenin etkili ve kalıcı sorunları daha şimdiden kendini göstermeye başladı bile. Devasa reklamların betonla çakılmış ayakları, anayollara yakınlığı, sürücülerin dikkatini çok fazla çekiyor.

Bu çarpık gelişmenin bir boyutunu “görsel kirlilik”. KKTC’de anayol kenarlarına yerleştirilen dev reklam tabelaları görüntü ve çevre kirliliği oluşturuyor.

Trafik uzmanları, anayollardaki reklam tabelalarının can güvenliğini tehdit eder boyutlara ulaştığına işaret ederek, yetkililerin tedbir alması için tabelalar yüzünden birinin ölmesi mi gerektiğini sordu. Uzmanlar, ilgili makamları, kararlar alarak bu çevre kirliliğinin önüne geçmeye çağırdı.

Turizmin lokomotif sektör kabul edildiği ülkemizde, anayol kenarlarına gelişigüzel yerleştirilen dev reklam tabelaları, görüntü kirliliği yanında, sürücüler için de büyük tehlike oluşturuyor.

TURİSTLERİ DEV TABELALAR KARŞILIYOR

Hava yolu ile ülkeye gelen turistler, turizmin başkenti Girne’ye giderken, yol kenarında sağlı sollu dizilmiş tabela yığınlarının arasından doğayı görmeye çalışırken, dikkat dağıtan reklam tabelaları, güvenli sürüş için risk unsuru taşıyor.

Lefkoşa-Girne Anayolu üzerinde gelişigüzel yerleştirilen reklam tabelaları, hem çevre estetiğini bozuyor hem de sürücülerin dikkatini dağıtarak kazalara davetiye çıkarıyor. Sütunlar veya demir ayaklar üzerine monte edilen büyük tabelalar, yola çok yakın mesafede olmasından dolayı kaza riskini artırıyor. Restoran, otel, hazır giyim, telefon operatörü ve alkollü içecek reklamlarının ön planda olduğu reklam tabelaları, özellikle düz mevkilerde ve göz alıcı tepeler üzerine yerleştirilmiş durumda.

DEV BOYUTLARDA DEMİR YIĞINI TABELALAR

Oldukça büyük ve göz alıcı bazı reklam panolarının ise boş olması, birer demir yığını olarak veya beyaz bir duvar gibi boş, atıl vaziyette kalması ayrı bir çirkinlik oluşturuyor.

Gönyeli Çemberinden Boğaz Piknik alanına kadar olan yaklaşık 10 kilometrelik mesafede toplamda 70’in üzerinde irili ufaklı reklam tabelasının olduğu görülüyor. Boğaz Piknik Alanı’ndan Girne Çevre Yolu Kavşağına kadar olan mesafede, Karayolları ve Çevre Dairelerinin uyarıcı ve bilgi verici levhaları dışında tabela bulunmaması ise sürücülere dağ manzarası eşliğinde bir seyahat imkânı sunuyor. Yol kenarındaki devasa reklam tabelalarının neredeyse tamamı çift taraflı, hem gidiş hem de dönüş yolundan görülüyor. Tek taraflı tabelalar ise yol kenarında demir yığınını andırıyor.
MODERN VE ÇAĞDAŞ REKLAM TÜZÜĞÜ ŞART

Konuştuğunuz trafik uzmanları konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, KKTC’de modern ve çağdaş reklam tüzüğü olmadığı için yol kenarlarına gelişi güzel reklam tabelaları yerleştirildiğini, bu durumun derhal önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Yetkilileri bir an önce bu konuda çalışma başlatmaya çağıran uzmanlar, belediyelerin denetimlerini artırarak ana yollardaki tabelaların boyutlarını küçültmeleri gerektiğini kaydetti. Ana yollardaki reklam tabelalarının can güvenliğini tehdit eder boyutlara ulaştığına işaret eden uzmanlar, şehir içerisinde de ışıklandırılan ve çok fazla göz alan reklamların bulunduğuna değindi. Ülkede modern ve çağdaş reklam tüzüğünün olmadığını belirten trafik uzmanları, “Toplum güvenliğini tehdit eden reklamlara izin verilmemeli. Trafik mühendisimiz de olmadığı için bu tabelalar gelişi güzel konmuştur. Potansiyel tehlikeler göz önünde bulundurulmuyor. Trafik güvenliği ve görüntü kirliliği oluşturan tabelalar ülkemizde boy göstermektedir. Hem şehir içerisinde hem de anayollarda olan bu tarz reklamlara artık birilerinin dur demesi gerekiyor” dedi.

REFUJ İÇERİSİNDE BİLE REKLAMLAR MEVCUT

Başkent Lefkoşa’da refüjlerin içerisinde dahi sürekli değişen reklamlar olduğunu kaydeden trafik uzmanları, farklı ülkelerde bu kadar sık reklam tabelaları görmenin mümkün olmadığını kaydetti.

Yetkililerin bu konuda önemli kararlar alması gerektiğine dikkat çeken trafik uzmanları, reklam tabelalarının daha güvenilir olması gerektiğini kaydederek, ülkemize gelen turistin ilk gördüğü şeyin reklam tabelası olmaması gerektiğini turistleri doğayla iç içe ortamlara götürülmesi gerektiğini ifade etti.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu