KıbrısManşet

‘Yolsuz’lar üst kademeden!

Vatandaş yolsuzluk anketinde seçilmişler ve atanmışları işaret ediyor

ATANMIŞLAR VE SEÇİLMİŞLER… Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Küresel Yolsuzluk Barometresi çalışmasından hareketle, ülkedeki yolsuzlukla ilgili ne düşündükleri sorulan Kıbrıslı Türklerin %84’ü yolsuzluğu sorun olarak görürken, bu konuda “atanmışların” ve “seçilmişlerin” listenin başında gelmesi acı bir gerçek olarak karşımıza çıktı.

GÜVEN YOK… Doç. Dr. Sertaç Sonan ve Prof. Dr. Ömer Gökçekuş tarafından Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün hazırladığı Küresel Yolsuzluk Barometresi (GCB) çalışmalarında kullanılan yöntemle yapılan araştırma sonuçlarına göre, ankete katılanların neredeyse 3’te 2’si hükümete güvenmiyor.

OKLAR ÜST KADEMEYİ İŞARET EDİYOR… İngiliz Yüksek Komiserliği Lefkoşa ofisi tarafından da desteklenen raporda yer alan verilere göre katılımcılar yolsuzluğa en fazla karışanlar üst kademe kamu görevlileri olduğu fikrinde birleşiyor.

BAŞBAKANLAR, BAKANLAR, BELEDİYE BAŞKANLARI… Avrupa ve Orta Asya raporunda bölge çapında en fazla yolsuzluk yapan grup ise %31 ile milletvekilleri çıkarken, Kuzey Kıbrıs’taysa milletvekilleri, başbakan ve bakanlar, yerel yönetim temsilcileri ve şirket yöneticileri ile birlikte ikinci sırayı alıyor.

GIYNIK ÖZEL –  GIYNIK MANŞET

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Küresel Yolsuzluk Barometresi çalışmasından hareketle, ülkedeki yolsuzlukla ilgili ne düşündükleri sorulan Kıbrıslı Türklerin %84’ü yolsuzluğu sorun olarak görürken, bu konuda “atanmışların” ve “seçilmişlerin” listenin başında gelmesi acı bir gerçek olarak karşımıza çıktı.

Doç. Dr. Sertaç Sonan ve Prof. Dr. Ömer Gökçekuş tarafından Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün hazırladığı Küresel Yolsuzluk Barometresi (GCB) çalışmalarında kullanılan yöntemle yapılan araştırma sonuçları, Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan sıradan Kıbrıslı Türklerin yolsuzlukla ilgili deneyim ve görüşlerini aktaran ilk kapsamlı rapor olarak dikkati çekiyor.

2019 yılının Ekim ayında 1000 kişi ile gerçekleştirilen bir ankete dayanan rapora göre; ankete katılanların neredeyse 3’te 2’si hükümete güvenmiyor. Her 10 kişiden 7’si hükümetin yolsuzlukla mücadelede başarısız olduğunu, her 10 kişiden 4’ü de seçilmiş ve atanmışların tümünün veya çoğunluğunun yolsuzluk yaptığını düşünüyor.

OKLAR ÜST KADEMEYİ İŞARET EDİYOR

İngiliz Yüksek Komiserliği Lefkoşa ofisi tarafından da desteklenen raporda yer alan verilere göre katılımcılar yolsuzluğa en fazla karışanlar üst kademe kamu görevlileri olduğu fikrinde birleşiyor.

Ankete yanıt verenlerin %43’ü bu gruptakilerin tümü veya çoğunluğunun yolsuzluk yaptığını düşünüyor. Verilere göre ankete katılanların %38.1’i “üst kademe devlet memurlarının bazılarının” yolsuzluk yaptığını düşünürken, %22.6’sı “çoğunun”, %21.1’i de “hepsinin” yolsuzluğa bulaştığı fikrinde.

Buna karşın alt kademe kamu görevlilerinin tümünün veya çoğunluğunun yolsuzluk yaptığını düşünenlerin toplam oranıysa %29’a kadar iniyor.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün 2016 yılında yayınlanan Avrupa ve Orta Asya raporunda ‘kamu görevlileri’ %30 ile en fazla yolsuzluk yapan ikinci grup olarak ön plana çıktı.

BAŞBAKANLAR, BAKANLAR, BELEDİYE BAŞKANLARI

Avrupa ve Orta Asya raporunda bölge çapında en fazla yolsuzluk yapan grup ise %31 ile milletvekilleri çıkarken, Kuzey Kıbrıs’taysa milletvekilleri, başbakan ve bakanlar, yerel yönetim temsilcileri ve şirket yöneticileri ile birlikte ikinci sırayı alıyor.

Ankete katılanların yaklaşık %40’ı bu gruplardakilerin tümü veya çoğunluğunun yolsuzluk yaptığına inanıyor. Bu rakamlar Başbakan ve Bakanlar için %39.90, şirket yöneticileri için %39.90 ve belediye başkanları ile belediye meclis üyeleri için de %39.70 oranında saptandı.

Avrupa ve Orta Asya bölgesinde bazı ülkelerdeki halkların hükümetleriyle ilgili görüşlerine bakıldığında; Kıbrıslı Rumlar ve Yunanlıların %23’ünün, Türklerin %38’inin ve Kosovalıların %40’ının hükümette yer alanların tümünün veya çoğunun yolsuzluk yaptığını düşündüğünü görülüyor.

TEMEL KURUMLARA OLAN GÜVENDE SORUN VAR

Kuzey Kıbrıs Yolsuzluk Barometresi’ne göre hükümet, polis ve mahkemelere duyulan güven konusunda da dikkat çekici veriler var.

Ankete cevap verenlerin %64.9’u (hükümete güven duymadığını belirtirken, sadece %35.1’i güven duyduğunu söyledi. Ankette mahkemelere duyulan güven %50.5’te, polise duyulan güven de %53.7’de kaldı.

Raporda, konuyla ilgili olarak şu ifadelere yer verildi:

“Aşağıdaki kurumlara (Hükümet, polis ve mahkemelere) sorumluluklarını yerine getirirken adil bir şekilde hareket etme ve genel olarak iyi bir iş çıkarma konusunda ne kadar güven duyuyorsunuz’ sorusu Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından sadece Latin Amerika ve Karayipler’de sorulmuştur ve ‘sonuçlar kıta çapında hükümet, mahkemeler ve polise olan güvenin çok düşük olduğunu göstermiştir’: Hükümete güvenenlerin oranı %21 iken, bu oran mahkemeler için %27, polis içinse %33’tür (Transparency International 2019(c), s. 11). Latin Amerika ve Karayiplerle mukayese edildiğinde, Kıbrıslı Türkler arasında bu kurumlara olan güvenin daha yüksek olduğu görülmektedir. Bununla birlikte katılımcıların sadece üçte biri kadarının hükümete güvendiğini söylemesi düşündürücüdür; mahkemeler ve polise güven duyanlar çoğunluğu oluştursa da güvenenlerle güvenmeyenler arasındaki fark çok azdır.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu