EkonomiGenelGüney KıbrısKıbrısManşet

Yolsuzluk ve rüşvet Ada’yı yedi bitirdi!

Kıbrıs’ın iki yakası da aynı! Rumlar da tıpkı Türkler gibi yolsuzluk ve rüşvetin yaygın olduğu fikrinde

Kıbrıs’ın iki yakası da aynı! Rumlar da tıpkı Türkler gibi yolsuzluk ve rüşvetin yaygın olduğu fikrinde

AVRUPA BİRLİĞİ’NİN RÜŞVET İKİNCİSİ

Avrupa Birliği (AB) İstatistik Enstitüsü (Eurobarometre) tarafından AB ülkelerinde yapılan bir araştırma, Kıbrıslı Rumların %94’ünün Güney Kıbrıs’ta yolsuzluk ve rüşvetin yaygın olduğuna inandıklarını ortaya koydu. Kıbrıslı Rumlar, bu oranla %98’lik sonucun çıktığı Yunanistan’ın ardından AB ülkeleri arasında ikinci sırayı aldı. Çarşamba günü yayınlanan Eurobarometer sonuçlarına göre hem Yunanistan hem de Güney Kıbrıs, %68’lik bir oranda saptanan 27 AB ülkesi ortalamasının oldukça üstünde yer almaya devam etti.

RUMLAR YALNIZ DEĞİL BİZ DE VARIZ!

Kuzey Kıbrıs’ta en son geçen yıl Temmuz ayında açıklanan bir rapora göre, ülkedeki iş insanlarının 5’e 4’ünden fazlası yolsuzluk ve rüşvetin yaygın olduğunu savunmuştu. Akademsiyenler Ömer Gökçekuş ve Sertaç Sonan tarafından Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün (Transparency International, TI) Yolsuzluk Algı Endeksi (Corruption Perceptions Index, CPI) metodolojisini temel alarak yaptıkları çalışmada, iş insanlarının %88’i “yolsuzluk ve rüşvetten” şikâyetçi olurken, %12’si “iş yaptırabilmek için” açıkça rüşvet verdiğini itiraf etmişti.

İŞTE RUMLARI UTANDIRAN SONUÇLAR

Eurobarometer’in yaptığı araştırmada Güney Kıbrıs’la ilgili sonuçlar özetle şöyle:

* Ülkedeki yolsuzluğun son üç yılda artıp-artmadığı yönünde algıları sorulan Rumların %66’sı yolsuzluğun arttığını (AB: %41), %27’si değişmediğini (AB: %43), ve %4’ü (AB: %9) ise azaldığını belirtti.

* Ülkedeki ulusal kamu kurumlarında yolsuzluk olup olmadığı sorusuna %92 oranında “evet” cevabı alındı. 2021’e göre %3’lük artış var. (AB’de %74).

* Yerel veya bölgesel kamu kurumlarında yolsuzluğa inanıp inanmadıkları sorulduğunda, Kıbrıs’ta yanıt verenlerin %87’si, AB ortalamasının %72’sine kıyasla “evet” cevabı verdi.

* Yolsuzlukla mücadelede Kıbrıslı Rumların %52’si polise, (AB: %63), %29’u Ombudsman’a (AB: %16) ve %21’i gazetecilere (AB: %15 AB) güveniyor.

Kıbrıs’ta rüşvet ve yetkiyi kötüye kullanmanın yaygın olduğuna inandıkları yerler:
– İş dünyası-siyaset ilişkisi yolsuzluğa yol açar: %93 (AB: 77),
– Siyasi partiler: %70 (AB: 58),
– Sağlık sistemi (içinde yer alanlar): %60,
– İhaleler (yetkili makamlar): %58 (AB: 45),
– İnşaat ruhsatı veren yetkililer: %57 (AB: 45),
– Politikacılar: %54 (AB: 55 yerel-bölgesel),
– Polis ve gümrükçüler %54,
– Özel şirketler: %31 (AB: 37)
– İşletme ruhsatı veren memurlar: %52 (AB: 33),

Diğer Haberler

Başa dön tuşu