DünyaKıbrısManşet

Yuanın tırmanışına sözlü müdahale

Çin'de merkez bankası rehberliğinde kurulan Çin Döviz Komitesi, bankalardan kendileri ve müşterileri için işlem yaparken “risk nötr” olmalarını istedi.

Çin’de merkez bankası rehberliğinde kurulan Çin Döviz Komitesi, bankalardan kendileri ve müşterileri için işlem yaparken “risk nötr” olmalarını istedi.

Bloomberg’e konuşan kaynaklar, Komite’nin bankalardan özsermayelerinden yaptıkları alım satım işlemlerini daha sıkı şekilde denetlemelerini ve risk yönetimlerini geliştirmelerini talep ettiğini belirtti.

Kaynaklar teklifin ülkede faaliyet gösteren 50 Çinli ve yabancı bankayı hedeflediğini, ülkenin döviz piyasasının yüzde 90’ından fazlasını kapsadığını ve para piyasalarının likiditesini etkilemeyeceğini kaydetti.

YUANDA YÜKSELİŞ

Yuan bu yıl güçlü ihracat ve yerel tahvillerine gelen yabancı yatırımların desteğiyle gelişmekte olan ülkeler içinde dolara karşı en fazla değer kazanan para birimi oldu.

Para birimi geçen hafta da Çin’in ticaret ortaklarının para birimlerinden oluşan bir sepete karşı 2015’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Çin Merkez Bankası geçen hafta finansal kurumlardan döviz kuru risk yönetimlerini güçlendirmelerini ve yuanda tek yönlü işlemlerden kaçınmalarını istemişti.

PBOC açıklamalarında diğer ülke merkez bankalarının para politikalarını ayarlamaya başlamaları ile para piyasalarında oynaklığın artabileceği uyarısı yapılmıştı.

(S.A)

Diğer Haberler

Başa dön tuşu