KıbrısManşet

Yücel: Siyaset dibe vurdu!

Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi (CMIRS) Direktörü, Araştırmacı Mine Yücel, GIYNIK’a açıkladı

HALKIN ÇOĞU SİYASET KONUŞMAK İSTEMİYOR… Araştırmacı Mine Yücel, anket sonucu halkın %36.4’ünün siyaset duymak istemediğini ve %60’ının ise sandığa gitmeyeceğini açıkladı. Siyasilere olan inanç azaldı. İnsanlar çok çaresiz, kızgın hissediyor ve önümüzdeki dönemde eğer erken seçime gidilirse birçok parti çok büyük tepki görebilir.

GIYNIK ÖZEL – MEYİL AVCAN’IN RÖPORTAJI

GIYNIK, Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi (CMIRS) Direktörü Araştırmacı Mine Yücel’e Cumhurbaşkanlığı Seçimleri öncesi Haziran ayında yapılan anketlerin neleri işaret ettiği sorusunu yöneltti.

Yücel, hali hazırda sandığa gitmeyen ve inancı azalan insanların, pandemi süreci sonrası tamamen siyasete sırt döndüğünü belirterek, anket sonuçlarında halkın %36.4’ünün siyaset konuşmak istemediğini ve Genel Seçim olursa sandığa gitmeye düşünmeyenlerin ise %60’a yakın olduğunu açıkladı.

Öte yandan, Yücel’in Haziran ayında yapmış olduğu Cumhurbaşkanlık Seçimleri ile ilgili anket sonuçlarına göre başı Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı çekiyor. Akabinde Başbakan Ersin Tatar ve onun arkasında ise CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman var.

Yücel, anket sonuçlarına göre seçmenlerin inancının azaldığını, kendilerini çok çaresiz ve kızgın hissettiklerini ifade ederek, insanların daha çok bastırıldığını kaydetti.

“ANKET SEKTÖRÜ MANİPÜLASYONLARLA YERLE BİR EDİLİYOR”

“Çok uzun zamandır anket sektörü bu tarz manipülasyonlarla yerle bir ediliyor. Bizim de şikâyetimiz bu oldu” diyen Yücel, kendisinin normalde seçimle ilgili anket yapmadığını, şimdi de hiçbir siyasi taraf için anket yapmayacağını ama her 3 ayda bir siyasi anket yaparak taraflı olmayan sonuçları insanların görmesini istediği için anket yapma kararı aldığını söyledi.

Yücel, ülkenin %36.4’ünün seçimle ilgili konuşmak istemediğini ve bunun inanılmaz bir oran olduğunu ifade ederek, hiçbir zaman Cumhurbaşkanlığı Seçimleri öncesi böyle bir durumun söz konusu olmadığını hatırlattı.

Haziran ayı sonuçlarına göre, Mustafa Akıncı’nın başta olduğunu, Ersin Tatar’ın onu takip ettiğini ve hemen arkasında Tufan Erhürman’ın olduğu bilgisini veren Yücel, Serdar Denktaş’ın ise stratejik bir hamle yaptığını, UBP ve HP’de çok fazla kırgın, kızgın insan olduğunu ve küskünleri kendine toparlama yoluna gidebileceğini, bunun da Eylül ayı anketinde çok daha net görülebileceğini ifade etti.

“SİYASETE KARŞI KÜSKÜNLÜK VAR”

Yücel, Haziran’da yapılan anket sonucunda çıkan %36.4’lük oranın, korona döneminde siyasetle uğraşmaktan bıkmış bir halkı gösterdiğini aktararak, pandemi sürecinde oy oranındaki yüzdeliklerin değişime uğradığını kaydetti.

Genel Seçim olması durumunda ise ‘Sandığa gitmeyi düşünmem’ diyenlerin oranının ise %60’a yakın olduğunu, KKTC’de ilk kez böyle bir şeyin yaşandığını ve siyasete karşı bir küskünlüğün gözlemlendiğini dile getirdi.

“SEÇİMİN İLK TURDA BİTMESİ ÇOK ZOR”

Haziran ayına bakılacak olursa, seçimin ilk turda biteceğini ama bu dönemde Akıncı’nın da biraz Bilişim Yasası ile ilgili tepki toplamasının oylarda değişikliğe sebep olup, olmayacağını Eylül ayındaki ankette gözlemleyeceklerini söyleyen Yücel, pandemi döneminde hükümetin ciddi sorunları olduğunu vurguladı.

Yücel, seçimin ilk turda bitmesinin çok zor göründüğünü ifade ederek, yüksek ihtimalle Akıncı’nın kazanacağını ve Tatar ile ikinci tura kalmasının muhtemel olduğunu söyledi.

“SERDAR DENKTAŞ’IN ADAYLIĞI ERHÜRMAN’I OLUMSUZ ETKİLEYECEK”

Yücel, sürpriz bir durum gelişebileceğini sanmadığını söyleyerek, son zamanlarda UBP’nin kendi içinde toparlanmaya başladığını, o açıdan bakıldığında belli bir taban oya sahip olduğu için ikinciliği yine Ersin Tatar’ın alacağı düşüncesinde olduğunu belirtti.

Tufan Erhürman’ın özellikle sağdan oy alabilecek potansiyeli olduğunu ama Serdar Denktaş’ın aday olmasının bu ihtimali düşürebileceğini kaydeden Yücel, CTP’den kaçıp da Akıncı’ya gidecek oyların olduğunu ve sağda ciddi bir kaçış yaşandığını da aktardı.

“TOPLUM, SİYASETE ETKİ EDEMEDİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR”

Seçmenlerin siyasete olan inancının azaldığı yanıtını veren Yücel, daha önceleri ‘umut’ olarak ortaya çıkan yeni siyasi partiler ve 4’lü koalisyonun halkı yine hüsrana uğrattığını aktardı.

Bugüne bakıldığında siyasete etki edemediğini düşünen bir toplum olduğunu belirten Yücel, “Hem siyasette hem ekonomide sorunlar var. İnsanlar bu yüzden çok çaresiz hissediyor. Şeffaf ve etkin bir yönetimle sorunlara anında tepki verebilecek ve yeni politikalar oluşturabilecek biri bu dönemi atlatabilirdi. Toplum artık kızgın bir durumda” dedi.

Yücel, başka bir ülkede aynı durum yaşanmış olsa hükümetin istifaya gitmiş olacağını ancak KKTC’de böyle bir durumun söz konusu olmadığını kaydederek, “Jet skandalı, PCR skandalı oldu ama günün sonunda yönetenler bildiğini yaparak, iç sorunlarıyla uğraşıyor. Toplum bu yandan istediğini yaptıramıyor” dedi.

“ERKEN SEÇİME GİDİLİRSE BİRÇOK PARTİ TEPKİ BÜYÜK TEPKİ GÖRECEK”

“Siyasi kültürümüz geçim sağlamayı ses çıkarmamaya endekslediği için birçok parti de bunu başa geldiği dönemlerde ‘benim destekçim’ diyerek, kendi taraftarına çıkar sağlama yoluna gittiği için ses çıkarmayan daha fazla destek görüyor” diyen Yücel, yaşam hakkının onlara daha çok sağlandığını söyledi.

Yücel, bundan dolayı insanların daha da bastırıldığını vurgulayarak, önümüzdeki dönemde eğer bir erken seçime gidilirse birçok partinin çok büyük tepki göreceğini ve yeni bir alternatife ihtiyaç olduğu düşüncesinde olduğunu aktardı.

“HALK, TÜRKİYE’NİN İÇ MÜDAHALESİNE KARŞI ÇIKIYOR”

Araştırmacı Yücel, Haziran ayında yapılan ankette en büyük sorunların başında %34.4 ile Kovid-19 pandemisinin, %23.4 oranında ekonomik sorunların, %15 oranında işsizliğin ve %9.8 oranında ise sağlık sorunlarının yer aldığından bahsetti.

İnsanların, hükümetin koronavirüs pandemisi ve ekonomik sorunlar açısından yönetimde ciddi sorunlar yaşadığı düşüncesinde olduğunu ve diğer bir konunun ise Türkiye’nin ülkeye olan müdahalesi olduğunu belirten Yücel, sadece halkın değil sağcıların da Türkiye’nin iç müdahale yapmasından rahatsız olduğunu kaydetti.

Yücel, Akıncı’nın oylarında bu yüzden bir artışa sebep olabileceğini sözlerine ekleyerek, halkın KKTC’nin birlik olduğunu göstermek istediğini ve iç müdahale yapılmamasını istediklerini belirtti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu