EkonomiKıbrısManşetToplum

Yüksek kiralar geri dönüş süresini kısalttı

Yatırım olarak satın alınıp kiralanan bir apartman dairesinin yatırım karşılığını verme süresi sert düştü.

Yatırım olarak satın alınıp kiralanan bir apartman dairesinin yatırım karşılığını verme süresi sert düştü.

ARTUN ÇAĞA

YATIRIM KARŞILIĞINI VERME
 Kuzey Kıbrıs’ta yatırım olarak satın alınan ve kiralanan bir apartman dairesinin yatırım karşılığını verme süresi düşüşünü sürdürdü. Mart 2022’de dairelerin geri dönüş süresi 17.3 yıl olarak hesaplanırken, bu süre Mart 2023’te 15.6 yıla kadar geriledi. 2021’de 18.2 yıl olarak kayıtlara geçmişti. Geri dönüş süresinin günün rayiç kiralama bedeli üzerinden yıl olarak belirlendiğine işaret eden emlak çevrelerine göre, süredeki düşüş, kiralama bedellerinin döviz bazındaki sert yükselişinden kaynaklanıyor. Bu çevreler ayrıca, kiralardaki artış hızının daire fiyatlarındaki artış hızını geçtiğini de savunuyor.

MERKEZLERİ DEZAVANTAJLI
101evler.com emlak satış sitesinin Reidin Data Analytics işbirliğiyle oluşturduğu konut piyasası verilerine göre, dairelerin yatırım karşılığını verme süresinde bölge olarak Lefkoşa ilçesi ön plana çıkarken, en avantajlı semt Gönyeli oldu. Mart 2023 verileri, geri dönüş sürelerinde ilçe merkezlerinin yüksek maliyetler (fiyatlar) nedeniyle daha dezavantajlı olduğunu gösterirken, ilçe ortalamalarında ilk sırada 16.9 yılla Mağusa yer aldı. Girne ortalaması 15.5; Lefkoşa ortalaması ise 14.3 yıl oldu.

GÖNYELİ ÖNE ÇIKTI
Lefkoşa, Mağusa ve Girne ilçelerinin semtlere göre en kısa geri dönüş süresi 13.1 yılla Gönyeli’de hesaplandı. Ortaköy 13.8 yılla ikinci, Küçük Kaymaklı 14.7 yılla üçüncü sırada yer aldı. Yatırım karşılığını verme süresi Girne Merkez ve Alsancak’ta 16 yıl; Karaoğlanoğlu’nda 17.1 yıl; Mağusa Merkez ise 17.2 yıl düzeyinde hesaplandı.

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu