EğitimKıbrısManşetSürmanşet

Yükseköğrenim yerlerde

Yükseköğrenimdeki ciddi belirsizlik sürüyor… Ne kadar öğrenci kaybımız olduğu da muamma…

HÜKÜMETİN KARARLARINA ELEŞTİRİ… DAÜ’nün aldığı online eğitim kararı, diğer üniversiteleri de sıkıntıya soktu. Üniversite rektörlerine göre, “Hükümet birkaç ay önceden bu konuya odaklansaydı, şimdi konuşulan bu charter uçuş seferleri ve karantina organizasyonları planlanıp yapılsaydı çok daha az kayıpla halk sağlığını da riske atmadan öğrenci getirilebilirdi…”

ASIM VEHBİ: SEÇİME KURBAN GİTTİK… “Hangi ülkelerden, hangi şehirlerinden öğrenci kaybettik bunların bilgisini istedik. Tüm üniversitelerden talep edilen bu bilgiler doğrultusunda bakanlık bir Qçalışma yapacaktı ancak benim anladığım kadarıyla bu çalışmalar sonuçlandırılamadı ve tahminime göre seçime kurban gitti.”

TEKSEN KÖROĞLU: ÖZERKLİK OLMAZSA KURUMSALLIK DA OLMAZ… “Üniversiteler özerk bir şekilde yönetilmelidir. Üniversite yönetimlerinin siyasi iradeye asla bırakılmaması gerekir çünkü üniversiteler özerk kurumlardır. Bu özerklik olmazsa zaten üniversite kurumsallığını kaybeder. Esnaf haklıdır, onları anlayışla da karşılıyoruz fakat söz konusu sağlık olunca bir araya gelinerek, planlar yapılması gerekir…”

 GIYNIK ÖZEL-MEYİL AVCAN

Dünyayı etkisine alan ve tüm dengeleri bozan Korona virüs salgını nedeniyle ülkemiz de daha önce hiç karşılaşmadığı zorlu bir süreçle yüz yüze.

Vatandaş sağlık korkusu yaşarken, bir yandan da geçim derdine düştü.

Öte yandan, aileler çocuklarının eğitimleriyle ilgili büyük endişe içerisinde ve nasıl bir yol izleneceğini hala bilmiyor. Ne Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ne de hükümet eğitim konusunda bir yol haritası çizemedi.

Üniversiteler kendi başlarının çaresine bakmak zorunda kalırken, Arucad Rektörü ve Kıbrıs Üniversiteler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Asım Vehbi ile Lefke Avrupa Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Teksen Köroğlu, kendilerinin nasıl bir yol izlemeyi düşündüklerini GIYNIK Gazetesi’ne aktardı.

Vehbi, ciddi bir belirsizlik olduğunu ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri bitene dek de hükümetin cesaret gösterip karar alamayacağını dile getirerek, çok hayati bir konuyu sürüncemeye bıraktıklarını vurguladı.

Köroğlu ise üniversite yönetimlerinin siyasi iradeye asla bırakılmaması gerektiğini belirterek, üniversitelerin özerk bir kurum olduğuna vurgu yaptı.

VEHBİ: CİDDİ BİR BELİRSİZLİK VAR VE BU DEVAM EDECEK!

Arucad Rektörü ve Kıbrıs Üniversiteler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Asım Vehbi, eğitimde ciddi bir belirsizlik olduğunu ve bunun devam edeceğini vurgulayarak, geçtiğimiz bir buçuk ayda Milli Eğitim Bakanlığı, Hükümet ve YÖDAK’ın ortaya koymuş oldukları çalışmalara göre hareket edildiğini söyledi.

ARUCAD’ta önergeye uygun bir uygulama uyguladıklarını kaydeden Vehbi, derslerin hepsinin yüz yüze verilmesi ama mücbir sebeplerden ötürü gelemeyen öğrencilere yönelik de canlı senkron online eğitim verilmesinin planlandığını açıkladı.

Dolayısıyla ilk amaçlarının dersleri yüz yüze açmak ve öğrencileri ülkeye getirmek olduğunu ve gelemeyenleri kaybetmemek için onlara da eğitimlerini online olarak alabilme olanağı sağlamak olduğunu aktardı.

“EĞİTİM CUMHURBAŞKANLIK SEÇİMLERİNE Mİ KURBAN GİTTİ?”

Vehbi, üniversitelere charter uçuşların organize edileceğini, karantina koşullarının yaratılacağını ve öğrencilerin planlı bir şekilde adaya getirileceği bilgisinin verildiğini, hatta Milli Eğitim Bakanlığı’nın kendilerinden dünyada hangi ülkelerden, hangi şehirlerinden öğrenci kaybettiklerinin bilgisinin istediğini ekledi.

Bu bilgiler ışığında bir çalışma yapılacağını ancak kendisinin anladığı kadarıyla çalışmaların sonuçlandırılamadığını ve adeta seçime kurban gittiğini aktaran Vehbi, hükümetin eğitim konusunu belirsizliğe bıraktığını yineledi.

Vehbi, “Mevcut seferlerde gelebilen öğrenci gelsin, gelemeyen de gelmesin” şeklinde bir tutum sergilendiğini ifade ederek, seçim sonuna kadar da hükümetin cesaret gösterip karar alamayacağını belirtti.

“GEÇ DE OLSA EĞİTİMDE KÖTÜNÜN İYİSİ”

Geç kalınmış olsa da güzel bir karar alındığını açıklayan Vehbi, hükümetin eğitim konusunda almış olduğu karardan bahsetti:

“Öğrencilerin karantina, PCR testleri de dahil tüm ödemelerini devletin karşılayacağını ve kendilerinin organize edeceğini öğrendik. Hükümet keşke bu kararı 3 hafta veya 1 ay önce almış olsaydı çok daha farklı olabilirdi. Geç de olsa çok olumlu karşıladığımız bir karar. Bunun ışığında çoğu üniversite benim size bahsettiğim modeli uygulama düşüncesindedirler. Yönetim Kurulu’nda olduğum Kıbrıs Üniversiteler Birliği şu anda bu noktadadır.

“DEVLET ÜNİVERSİTESİNİN ALDIĞI KARAR HEPİMİZİ ETKİLEYECEK”

Kıbrıs Üniversiteler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi, “bir devlet üniversitemizin almış olduğu bir karar var ki bu diğer üniversiteleri de etkileyecektir” diyerek, ARUCAD’ın az sayıda öğrencisi olduğunu ancak bu öğrencilerin neredeyse hemen hemen hepsinin gelme planı yaparken, DAÜ’nün açıklaması sonrası bazı öğrencilerin online olarak devam etme talebiyle başvurduklarını aktardı.

Alınan bu kararın diğer üniversiteleri ve adayı da ekonomik anlamda olumsuz yönde etkileyeceğine dikkat çekerek, “Tahmin ederim ki bir şekilde süratle çözüp, koordineli olarak önümüzdeki 1-2 haftada ciddi sayıda öğrenci adaya getiremezsek bu dönem kaybolmuş olacak” dedi.

ÜNİVERSİTELER ARALIK AYI SONUNA KADAR ÖĞRENCİ KAYDI YAPABİLECEK

Bakanlar Kurulu’nun üniversitelere bu yıl olağanüstü şartlardan dolayı bir yetki daha verdiğinden bahseden Vehbi, olağanüstü şartlardan dolayı Aralık ayı sonuna kadar öğrenci kaydı yapma hakkı verildiğini fakat dönemin ortasında ciddi sayıda öğrencinin gelmesini beklemenin çok gerçekçi olmadığını söyledi.

Ya önümüzdeki birkaç haftada esnek olunabilir. Dolayısıyla ekimin 3. Haftasına kadar organize edilebilir ve ülkemize öğrenci getirilebilirse bir miktar kurtarabiliriz diye düşünüyorum ama bu içinde olduğumuz yıl geçmiş yıla göre adadaki fiili öğrenci sayısını ciddi şekilde geriye götüreceği net görülüyor.

“HÜKÜMET ADINA BİR BAŞARISIZLIK”

Rektör Vehbi, kişisel görüşünü GIYNIK ile paylaşarak şunları aktardı:

“Birkaç ay önceden hükümet bu konuya odaklansaydı, şimdi konuşulan bu charter uçuş seferleri ve karantina organizasyonları gerçekten bizimle birlikte planlanıp yapılsaydı veya software bilezik sistemi uygulaması yürürlüğe girseydi her türlü planlama yapılabilirdi, çok daha az kayıpla halk sağlığını da riske atmadan çok ciddi kontrollü öğrenciler getirilebilirdi. Bence ortada hükümet adına bir başarısızlık var bunu çok net söyleyebilirim. Telafi edilebilir mi? Bu saatten sonra pek telafi edilemez. Kısmi telafi hala daha mümkün ama bunun için şu anda hükümet ve üniversitelerin harıl harıl çalışıyor olması gerekirdi ancak öyle bir durum yok.”

“HÜKÜMET ORTAKLARI CESARET GÖSTERİP BİR KARAR ALAMADI ÇÜNKÜ CİDDİ TEPKİ ALACAKLAR”

“Açıkçası hükümetteki iki koalisyon partisi ortağının başı cumhurbaşkanı adayıdır ki Tatar ve Özersay icraatı kontrol eden kişilerdir. Dolayısıyla halk içinde de bu konuda bir bölünme olduğunu da net görebiliyoruz. Bir kısım “Üniversiteler ve okullar açılmasın, online devam edilsin” derken, diğer kısım “Ekonomik ve pandeminin uzun süreceği gibi sebeplere dayanarak hem okullar hem de üniversiteler açılsın” diyor. Hükümet ortakları bu cesareti gösterip bir karar alamadılar çünkü alacakları her kararda ciddi tepki alacakları için ciddi sürüncemeye bıraktılar ama çok hayati bir konuyu sürüncemeye bıraktılar. Üniversitelerin bir kısmı online yapacak, bir kısmı kaydını donduracakt, yabancı öğrencilerin gelme olasılıkları ise çok düşük olacak. Dolayısıyla zincirin içindeki halka koptuğu zaman ciddi bir kayıp yaşanacaktır.” 

KÖROĞLU: ÜNİVERSİTE YÖNETİMLERİNİN SİYASİ İRADEYE ASLA BIRAKILMAMASI GEREKİR

LAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Teksen Köroğlu, üniversitelerin özerk bir şekilde yönetilmesi gerektiği konusuna dikkat çekerek, üniversite yönetimlerinin siyasi iradeye asla bırakılmaması gerektiğinin altını çizdi.

“Bu özerklik olmazsa zaten üniversite kurumsallığını kaybeder. Özerklik üniversitelerin olmazsa olmazı ve gelişmiş toplumların güvencesidir” diyen Köroğu, sadece öğrenci sayısıyla üniversiteleri veya ekonomileri değil de “Öğrencilere ne verebiliriz? Nerede yanlış yaptık?” konularının da düşünülmesi gerektiğini kaydetti.

Köroğlu, bugün üniversitelerin sağlık koşullarının düzeltilmesi halinde yüz yüze eğitime destek vereceklerini ve bunun için çaba harcadıklarını kaydederek, “Dünyanın da ilk denemesi olduğu gibi internet eğitimi normal bir eğitim şekli değil. Biz bunu geçici olarak kullanıyoruz ve LAÜ olarak da tamamı ile yüz yüze eğitim için gerek burada gerek Türkiye’deki temaslarımızla çabalıyoruz” dedi. Ayrıca, esnafın da haklı olduğunu, onları anlayışla da karşıladıklarını söyleyen Köroğlu, LAÜ, YÖK’ün önerilerini dikkate alarak, en iyi şekilde değerlendirip, 1 buçuk aylık dönemde iyileştirmeleri de artırıp, önümüzdeki dönemlere yeni şeyler yapmayı hedefledikleri bilgisini verdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu