ManşetSpor

Yüksel ki yerin o değildir

Başarılı antrenörler; Oyuncularının yeni beceriler geliştirmelerine yardım eder, Yarışmadan keyif almalarını sağlar, Özgüven oluşturmalarına yardım eder. Başarı sadece kazandığımız maçlarla açıklanamaz, aynı zamanda oyuncularımızla kurduğumuz ilişkiyi tanımlar

Uzatmadan yazalım; Teknik direktörler nesder? Öncelikle bir teknik direktör olarak oyuncuları ve taraftar tarafından omuzlara alınıp zaferi kutlamak ister mi? âlâsını ister. İş’te veya okuldaki yakın ve uzak çevrelerin tebrik yağdırmasını ister mi? Pek âlâ ister. Ve sonunda da şampiyonluk maçı sonunda kupayı havaya kaldırmak ister.

E tersinde noluyor? Pembe hayalleriniz kabusa dönüşüyor ve verdiğiniz yanlış kararlar yüzünden şampiyonluk kaybediliyor! Veya sinirlerinizi kontrol edemediğiniz için yaptığınız itirazlar sonrasında hakem tarafından sahadan atılıyorsunuz.

Başka? Seyirciler size küfrediyor, ertesi gün tüm gazeteler sizin ne kadar beceriksiz olduğunuzu yazıyor! Peki sizce maç kazanmak bir başarı mı? E Bir bakıma evet ki kazanmak başarılı bir antrenörlüğün göstergesidir. Ancak başarılı direktörlükte maç kazanmaktan çok daha fazla ‘sürer durum’lar var.

Başarılı antrenörler; Oyuncularının yeni beceriler geliştirmelerine yardım eder, Yarışmadan keyif almalarını sağlar, Özgüven oluşturmalarına yardım eder. Başarı sadece kazandığımız maçlarla açıklanamaz, aynı zamanda oyuncularımızla kurduğumuz ilişkiyi tanımlar.

‘Gerçek başarı maçı kazanmaktan daha fazlası’ değil midir? Oyuncuların saygısını kazanmak, anlamlı ve tükenmeyen başarı ve tatmin duygularına erişmenin yanında onları ulaşabilecekleri en yüksek potansiyele daha uygun bir yolla geliştirmeye yararlı olur.

Ünlü spor düşünürü Steve Pavlovic’e göre başarılı bir antrenörün 10 özelliği varmış. Bunlar; “Sabır… Disiplin… Âdil olma.. Sözüne sadık olma… Örnek olma… Spor becerilerini uygulayabilme… Tutkulu bir şekilde öğrenmeye hevesli olma… Oyuncuların tümünü aktiviteye dahil etme… Eleştiriye açık olma… Programlı olma şart” demişti ünlü spor düşünürü.

E başka ne gerek?  “Yüksel ki yerin o değildir” için n’apmalı? Takım performansını artırmak için: Tüm sporculara takım için ne kadar önemli olduklarını benimsetin… Tüm sporcular birbirlerini sevmek zorunda değildir ancak saygı duymak zorundadırlar. Benimsetin… Tüm galibiyet ve mağlubiyetlerde sorumluluğu herkese yükleyin… Sporculara hedef gösterin ve onları dürtüleyin… Sporcular arasında amaç ve sosyal birlikteliği sağlayın… Performans istatistiklerini tartışmaya açın… İş bölümünü gerçekleştirin… İyi bir ödül sistemi oluşturun, cezalardan mümkünse kaçının… Davranışlarınızı oyuncuların kişilik özelliklerine göre şekillendirin… Birliktelikten haz duymalarını sağlayın… Yaş günleri ve diğer özel günleri ihmâl etmeyin… Birbirleri arasındaki duygusal desteği artırın… İsyancılarla özel toplantılar düzenleyip, etkin iletişime geçin. İşte sözün özü böyle.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu