DünyaEkonomiGenelKıbrısManşetSiyaset

Yunanistan ABD’den F-35 satın almayı planlıyor

Yunanistan, Ege’de Türkiye’ye karşı avantaj sağlamak için Amerika Birleşik Devletleri’nden F-35 savaş uçağı satın almayı planlıyor

Yunanistan eylül ayında dev savunma programını açıklamıştı. Eylül ayında ülke tarihinin en büyük silahlanma programlarından birini açıklayan Yunanistan, şimdi de 24 adet F-35 savaş uçağı için Amerika Birleşik Devletleri’ne başvurulduğunu duyurdu.

Devlet televizyonu ERT’nin Yunanistan Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberde, F-35 uçaklarının satın alınması için ABD’ye resmi başvurunun yapıldığı belirtildi. ERT, F-35’lerin satın alınmasıyla Yunanistan’ın Ege’de Türkiye’ye karşı avantaj sağlamayı hedeflediğini kaydetti.

F-35 savaş uçağı projesinin ortakları arasında bulunan Türkiye, Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle yaşanan kriz üzerine ABD tarafından F-35 programından çıkarılmıştı. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in Eylül ayında açıkladığı dev savunma programı kapsamında Fransa’dan da 18 adet Rafale savaş uçağı alınması planlanıyor.

Program çerçevesinde dört yeni fırkateyn satın alınması, dört mevcut fırkateynin modernizasyonu, dört donanma helikopterinin yanı sıra karadan havaya füzeler, donanma için torpidolar ve uçaklar için güdümlü füzelerin de envantere katılacağı bildirilmişti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu