DünyaManşet

Yunanistan Afganistan’dan olası göç akınına karşı tedbirini aldı

Yunan yetkililer, Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesi sonrası göç kaygıları devam ederken, Türkiye ile sınırında uzunluğu 40 km'ye ulaşan duvarın yapımının tamamlandığını ve bir gözetleme sistemi kurduğunu açıkladı.

 

BBC Türkçe’nin haberine göre, ülkenin vatandaşları korumaktan sorumlu bakanı Michalis Chrisochoidis, Afganistan’dan olası bir göç dalgası karşısında “pasif bir şekilde olacakları bekleyemeyeceklerini” söyledi.

Meriç Nehri sınırındaki bölgeyi dün ziyaret eden Chrisochoidis, “Sınırlarımızı bundan sonra da kimse ihlal edemeyecektir” diye konuştu.

Yunanistan, Türkiye’nin geçen yılın Şubat ayında artık Avrupa’ya geçmek isteyen mültecilere engel olmayacağını söylemesi üzerine sınır güvenliğini artırmaya karar vermişti. Sınırda zaten varolan 10 kilometrelik bariyerin güçlendirileceği, 26 kilometre daha ekleneceği belirtilmişti.

Türkiye, Afganistan’da binlerce kişi ülkeden kaçarak başka ülkelere sığınmaya çalışırken Avrupa ülkelerine göç dalgası karşısında üzerlerine düşen sorumluluğu almaları çağrısında bulunmuştu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile dün gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde zaten üst seviyelere ulaşan göç baskısının daha da artacağı, bu durumun “herkes için ciddi bir meydan okuma” teşkil edeceği uyarısında bulunmuştu. Erdoğan, “Gerekli tedbirler alınmazsa yeni göç dalgası kaçınılmaz” diye konuşmuştu.

2020’DE YAŞANAN SINIR KRİZİ

Suriye’nin İdlib bölgesinde yürüttüğü harekata Avrupa Birliği ülkelerinin desteğini almaya çalışan Türkiye, geçen yılın Şubat ayında artık Avrupa’ya geçmek isteyen mültecilere engel olmayacağını söylemişti.

Bu açıklama üzerine binlerce mülteci Yunanistan sınırına yönelmiş ve sınırı geçmeye çalışan mülteciler sık sık gözyaşartıcı gaz kullanan Yunan sınır muhafızları ve güvenlik güçleriyle karşı karşıya gelmişlerdi.

Binlerce mültecinin sınıra yöneldiği haftalar süren krizden sonra Yunanistan 120 kilometrelik sınırda önlemlerini artırmaya karar vermişti.

Yunanistan polisi, sınır önlemleri kapsamında ayrıca mülteci ve göçmenleri caydırmak amacıyla güçlü gezici sirenlerin denendiğini ve güvenlik kamerası sisteminin de sınırın tamamını kapsayacak şekilde güçlendirildiğini açıklamıştı.

Kriz koronavirüs salgınının yaygınlaşmasıyla ve mültecilerin sınırdan çekilmesiyle yatışmıştı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu