DünyaGenel

Yunanistan bilim insanları farkındalık amacıyla, aşırı sıcak hava dalgalarına isim vermeyi önerdi 

Dr. Lagouvardos hem hükümetin hem de vatandaşların aşırı sıcakların tehlikesinin farkında olmasının önemli olduğunu söyleyerek, aşırı sıcaklara ve yangınlara isim verilirse daha "görünür" olacaklarını söyledi. 

Yunanistan’da bilim insanları ülkede bu yaz meydana gelen orman yangınlarının ardından, iklim krizine bağlı olarak yoğunluğu artan aşırı sıcaklar hakkında farkındalık artırmak için, kasırgalar gibi isim vermeyi önerdi. 

Yunanistan’da bu yaz haziran ayından bu yana iki defa aşırı sıcaklar yaşandı. İki dönemde beklenenden daha uzun ve yoğun geçerken ikinci dalga yaklaşık üç hafta sürdü. 

Ulusal Atina Gözlemevi’nden Dr. Kostas Lagouvardos, aşırı sıcakların göz ardı edilen bir durum olduğunu söyledi. Dr. Lagouvardos “Bu sıcak yaz bize 20-30 yıl sonranın iklimine dair bir ön izleme sundu. Aşırı hâli gelecekte norm haline gelebilir” dedi. 

Dr. Lagouvardos hem hükümetin hem de vatandaşların aşırı sıcakların tehlikesinin farkında olmasının önemli olduğunu söyleyerek, aşırı sıcaklara ve yangınlara isim verilirse daha “görünür” olacaklarını söyledi. 

Yunanistan ve Türkiye’de bu yaz Akdeniz’in karşı karşıya kaldığı orman yangınlarının etkisi görülürken ABD’nin batısı, Kanada ve Sibirya’da da aşırı sıcaklar yaşandı. 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu