ManşetSağlıkSporToplumYaşam

Yürü de korkma

Her maç ve antrenman sonu çimde yalın ayak koşan sporcular bir yana dursun bugün yazımızda toprağa yalın ayak basma faydalarından bahsedeceğiz

19’ncu yüzyılda Etiyopya’yı birçok kez işgal etmeye çalışan İtalya her seferinde başarısız olmuştu. 1930’lara gelindiğinde ise Mussolini bu işe bir son vermek için bahaneler arıyordu. İtalyan sömürgesi olan Somali ile Etiyopya arasındaki anlaşmazlığı bahane edip neredeyse ordunun tüm imkanlarını seferber etmiş. Ne İkinci Dünya Savaşı’nın temellerini atacağını, ne 300 bine yakın insanın ölmesine yol açacağını, ne de o gün savaşan Etiyopyalılardan birinin oğlunun, kendi ülkesinde unutulmaz bir zafere imza atacağını bilmiyordu. Abede Bikila adlı atlet çıplak ayakla maraton kazanan ilk atlet oldu. Sonrası mı? Adidas bizim adama para karşılığı zorla ayakkabı giydirdi. Sonuçta iş  reklam amaçlı performansa geldi mi vahşi kapitalizm adama ayakkabı da giydirir.

Her maç ve antrenman sonu çimde yalın ayak koşan sporcular bir yana dursun bugün yazımızda toprağa yalın ayak basma faydalarından bahsedeceğiz. Şöyle ki; Metabolizmanın düzgün çalışabilmesi için gerekli olan serbest radikaller sigara, x-ray cihazları ve diğer birçok kimyasallar ve elektronik eşyalar sebebiyle vücudumuzda normalden daha fazla dolaşırlar. Bu serbest radikaller ‘yaşlanmaya ve kronik hastalıklara’ sebep olur. Toprakta yalın ayakla yürümenin faydası ise bu serbest radikalleri nötrleyerek vücuttaki dolaşımını azaltmaktır. Bu potansiyelin çoğalması demek ilerleyen zamanda kalp krizi riskinizin artması demektir. Toprağa yalın ayak basmak yani kanın iç akışını anlamlı derecede azaltır ve kan incelir.

Başka? Uykusuzluk problemiyle uğraşıyorsanız toprak sizin ilacınız olabilir! Yalın ayakla toprağa basmak stresinizi ve negatif enerjinizi aldığı için rahat bir uyku çekmenize yardımcı olur. Vücudunuzdaki stres hormonu olan kortizon seviyesini düşürerek uyku kalitenizin artmasını sağlar.

İlk kez spor yapıyorsanız veya uzun aralardan sonra spora tekrar geri döndüyseniz başlangıçta ciddi kas ağrıları yaşarsınız. Özellikle strese bağlı gerginlik yaşayan bireyler toprakta yürüyerek rahatlayabilir. Kan akımının hızlanmasına yardımcı olacağı için yoğun antrenman sonrası yaşanan kas ağrılarını giderme konusunda size yardımcı olabilir.

Kadınlarda regl öncesi sendrom ile baş etmenin yollarından biri de çıplak ayak toprakta yürümek! Toprakta yürümek kortizon hormonu seviyesini düşürdüğünden adet öncesi sendromunuzla başa çıkmanızı kolaylaştırabilir.

Yapılan araştırmalara göre, hayvanlarda yapılan deneyler sonucunda topraklanmamış farelerin kan şekerlerinin; aynı beslenme programı uygulanan topraklama yapılan farelere oranla daha yüksek olduğunu gösteriyor. Ayrıca çocuklarda görülen iki tip diyabet hastalığının en önemli nedeninin topraklama eksikliğinden olduğu ortaya çıkmıştır.

Yalın ayak toprakta yürümek kırmızı kan hücrelerinin akış hızını %280 artıracaktır. Bu sayede dokulara daha fazla oksijen taşınabilir ve kalp krizi, felç, alzheimer, kanser gibi pek çok hastalığın temelinde yatan enflasyonun daha da azalmasına katkıda bulunur. Özetle yürü da korkma.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu