KıbrısManşet

Yusuf Avcıoğlu, eski bakanların söylemlerine işaret etti: “Kurumu yüklü borca soktular”

KIB-TEK’in eski Yönetim Kurulu Üyelerinden Yusuf Avcıoğlu, devletin AKSA’ya olan borcu üstlenmesinin sorumlusunun eski Ekonomi ve Enerji Bakanları olduğuna işaret etti; “Tarife düzenlemelerinin zamanında yapılmasını engellediler, kurumu yüklü borca soktular” dedi.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (KIB-TEK) AKSA’ya olan borcunu devletin üstlenecek olması sonrası konuyla ilgili açıklamalar sürüyor…

Bir açıklama da KIB-TEK’in eski Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Avcıoğlu tarafından yapıldı.

1 milyar 46 milyon TL’lik borcun Maliye tarafından üstlenilmesiyle ilgili konuşan Avcıoğlu, 2019 Ekim ayından bu yana Ekonomi ve Enerji Bakanlığı görevinde bulunan isimlerin açıklamalarına işaret etti.

Yapılan açıklamalarla ve eylemlerle yapılması gereken zamların ertelendiğini ve KIB-TEK’in yüklü bir borca sokulduğunu söyleyen Avcıoğlu, yaşanan durumun halka bir lütuf gibi sunulduğunu söyledi.

Durumu özetleyen Avcıoğlu, zamanında yapılmayan zammın yükünün vatandaşa bindirildiğinin altını çizerek bu oluşan borcun vatandaşa değil, bu durumu hazırlayan siyasilere ve bakanlara ödetilmesi gerektiğini söyledi.

AÇIKLAMANIN TAMAMI ŞU ŞEKİLDE:

AKSA’ya olan;
➡️989,313,841 TL’lik BORÇ,
➡️56,812,010 TL’lik GECİKME ZAMMI ile birlikte,
⚠️Toplam 1,046,125,851 TL olarak Maliye tarafından üstlenildi.
⚠️Kurumun Devlete olan borcu haricinde yaklaşık 480,000,000 TL daha borcu var.
➡️24.10.2019 Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy;
Elektriğe yılsonuna kadar zam yapmama hedefinde olduklarını kaydetti. Vatandaşı daha da rahatlatmak istediklerini belirten Taçoy, “Belki de yılbaşından sonra yapmamız gereken zammı da yapmayız, bir yıl daha zam yapmadan devam ederiz” dedi.
➡️10.06.2021 Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı;
Elektriğe zam yapılması için üzerinde nizanname baskısı olduğunu fakat zam yapmayacağını söyledi. Arıklı, “Ülkeyi ucuzlatmak ve yapılacak olan yatırımların girdi maliyetlerini düşürmek gerek bunu elektriğe zam yaparsak yapamayız. Zam yaparsak halkı daha da zor duruma düşürürüz, bir formül arayışı içerisindeyim ama zam yapmayacağım” dedi.
➡️08.12.2021 Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun;
AKSA’nın zamanında ödenememesinden dolayı AKSA’ya ödenmek zorunda kalınan faiz 41 milyon TL. Bankalara ödenen toplam faiz tutarı 41 milyon TL. Vadesi gelmemiş faizler ve diğer finansal giderler 23 milyon TL. Yatırım kaynağı adı altında halktan tahsil edilen ancak yatırıma dönüştürülmeyen tutar 230 milyon. KIB-TEK’in uğratıldığı toplam zarar 376 milyon TL” dedi.
Peki bu konudaki şikayetimiz üzerine, KKTC Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) ne demişti?
➡️20.10.2021 KKTC Ombudsman;
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Yönetim Kurulu tarafından yürürlükte olan Nizamnamelere uygun olarak yapılan tarife düzenlemelerinin Ekonomi ve Enerji Bakanlığı tarafından herhangi yasal bir gerekçe gösterilmeden Bakanlar Kuruluna gönderilmemesi bir eksikliktir ve/veya yapılması gerekenin yapılmadığının bir göstergesidir veya idari bir ihmaldir.
⚠️01.03.2022 tarihinde ELEKTRİĞE ZAM YAPILDI.
⚠️Elektriğe zam yapılmayan periyod 01.04.2019 – 01.03.2022
⛔️ÖZET:
✅Görevde olan Ekonomi ve Enerji Bakanları Elektrik Tarife düzenlemelerinin zamanında yapılmasını engelledi, kurumu yüklü borca soktu, bunu yaparken de vatandaşa bir lütuf gibi sundular.
✅Günün sonunda Borç, FAİZİ ve GECİKME ZAMMI ile birlikte Devlet tarafından üstlenildi.
✅Diğer bir deyişle zamanında YAPILMAYAN ZAM, FAİZİ ve GECİKME ZAMMI ile birlikte vatandaşın sırtına bindirildi.
☢️Yapılması gereken ve zamanında yapılmayan Tarife Düzenlemelerinden dolayı oluşan BORÇLARA AİT, “FAİZLER ve GECİKME ZAMLARI” VATANDAŞA DEĞİL, ELEKTRİK TARİFELERİ ÜZERİNDEN POPÜLİZM YAPAN ve bunu BİR LÜTUF GİBİ PAZARLAYAN SİYASİLERE ve BAKANLARA ÖDETİLMELİDİR.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu