KıbrısManşet

Yüzde 100’ü aşan fiyatlar artışları, alıcı sayısında keskin düşüşe neden oldu

Türkiye’de konut alımında düşük faizli kredi imkânı tanıyan paket pahalılık yarattı.

Bazı yerlerde %100’ü aşan fiyatlar artışları, alıcı sayısında keskin düşüşe neden oldu.

 

PAKET MÜJDESİNİ ERDOĞAN VERMİŞTİ… Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 10 Mayıs’ta açıklanan 0.99 ve 0.89 oranlı düşük faizli paketin ardından artış trendine giren konut fiyatları, sektörde hareketi azalttı. Paketin açıklanmasıyla birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığı’na göre 1 haftada 64 bin ilanda fiyat artışı gözlendi. Sektör temsilcilerine göre, geliştiricilerin ve mülk sahiplerinin yaptığı artışlar bazı noktalarda %100’ü geçerken, hareketliliğin ve satışların azaldığı belirtiliyor. Bazı emlakçılar da yeni paket sonrası telefonlarının artık hiç çalmadığını söyledi.

 

“ÖLÜ DOĞMUŞ BEBEK GİBİ”… Destek paketi için ölü doğmuş bebek tanımı kullanan İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü (İSTEB) Başkanı Ulvi Özcan, “0.99 faizli krediyle 1 milyon liralık birinci el konut aldığınızda aylık ödemeniz 14 bin TL. Aylık 14 bin TL ödeyecek birinin de aylık 25 bin TL geliri olması gerekir. Ayrıca 10 yıl boyunca hiçbir sağlık problemi olmadan bunu ödeme riskini de göze alması gerekir” dedi. Pakette en doğru kısmın yarım kalan arzlara verilen destek olduğunu kaydeden Özcan, “Ancak burada ‘1 yıl boyunca hiç fiyat artırmayacağım’ demek iflasa imza atmak demektir. Çünkü maliyet artıyor” şeklinde konuştu. 

 

ARTIŞLAR İNDİRİMİN CAZİBESİNİ YOK ETTİ… Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan, konut kredi paketindeki faiz oranlarının her ne kadar uygun olsa da geliştiricilerin ve konut sahiplerinin anlık yaptığı artışların kazanılan cazibeyi hem birinci elde hem de ikinci elde yok ettiğini kaydetti. “Bu nedenle kaşıkla verilen kepçeyle alındı gibi bir durum oluştu” diyen Özcan, “Bu nedenle üyelerimiz arasında olumlu yansımasını duymadım. Dolayısıyla fiyat artışı olmasaydı bu kampanya çok olumlu olacaktı” değerlendirmesinde bulundu. Öte yandan, inşaat sektöründen uzmanlar vatandaşın düşen alım gücüne uygun yeni projelerin yapımı için destek istiyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu