KıbrısManşetSiyasetSpor

“Yüzmeyi bilmem ama çok pis gemileri yakarım”

Büyük macera içerisinde Çetinkaya’da KOP’un kurucu üyesi ancak, bir Kıbrıslı Türk takımı olarak diğer kulüpler gibi dışlanmanın bedelini  ödedi

Rahmetli Süleyman (Yusuf) Ergüçlü Ağabey’in oyuncu kızcığı Hazar Ergüçlü’yü Yılmaz Erdoğan’lı İnci Taneleri’nde izlerken Süleyman Ağabey’in mimiklerini gördük aynen Dilber adlı canlandırmada. Hafta sonları oldu mu Büyük Han’a uğrardı Süleyman Bey. Usta gazetecinin Efes bardağı köpüğü ha’bire taşarken, Dilber’de izlediğimiz gibi bir gözü kısık kısık bakarak Çetinkaya Türk Spor Kulübü’nü anlatır, sonunda da bu konuyu canlı tutmak isterdi rahmetli. Bugün ustamızın sözünü yerine getirelim. Daha önce yazmıştık, yine yazalım; KOP’un (Kıbrıs Futbol Federasyonu) 1934 yılında kurulmuş. Kurucu üyeleri arasında APOEL, Trust, Lefkoşa Türk Spor Kulübü (Sonradan Çetinkaya), Olimpiakos, Anorthosis, EPA, AEL ve ARİS’ten oluşan yedi takım vardı.

KOP, kuruluşundan hemen sonra, 1934-35 sezonunda ilk resmi lig maçlarına başladı. Bu arada, Lefkoşa Türk Spor Kulübü   1935-36 ile 37-38 sezonlarına Kıbrıs Kupası’nda iki kez final oynadı. 1 Eylül 1938’de başlayan ve 1945’de sona eren İkinci Dünya Savaşı döneminde liglere ara verildi.

Bu arada KOP, 1948 yılında FIFA’ya, sonra da 1962 yılında da UEFA’ya üye oldu. Çetinkaya’nın ise, Kıbrıs futbolunda yer alması 1949 yılında oldu. 1949 yılında Lefkoşa Türk Spor Kulübü ile Çetinkaya Türk Spor Esnaf Ocağı birleşerek, Çetinkaya Türk Spor Birliği (ÇTSB) adı ile  Kıbrıs futbolundaki yerini alır. Lefkoşa Türk Spor Kulübü 1934 yılında KOP’un kurucu üyesi olduğu için, Çetinkaya Türk Spor Birliği’nin otomatikman KOP üyesi olarak kabul edilir. Bu kuruluşun ardından gittikçe güçlenen Çetinkaya kuruluşundan bir yıl  sonra 1950-51 sezonunda Birinci Küme Lig şampiyonu, 1951-52 ile 1953-54 sezonlarında iki kez Kıbrıs Kupası şampiyonu olurken, Kıbrıslı Rumların vefat eden ünlü futbolcusu PAKKOS adına düzenlenen turnuvayı 1951, 1952 ve 1954 yıllarında kazanarak, bu kupanın ebedi sahibi olur.

İşte , bu Çetinkaya 1 Nisan 1955 yılında Kıbrıslı Rumların Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamak (ENOSİS) için başlattıkları EOKA hareketi sonucu, bir iddiaya göre stad kapılarının Çetinkaya’ya (Kıbrıslı Türklere) kapatılması sonucu 31 Ekim 1955 yılında kurulan Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun kurucu üyesi olur.

Kıbrıslı Rumların 1948’de FIFA’ya ama özellikle, 1962 yılında UEFA’ya üye olması karşısında 21 Haziran 1963’de KTFF Başkanı Ahmed Sami Topcan, FIFA Başkanı Sir. Stanley Rous’a KTFF’nin üye kabul edilmesi için yeniden yazdığı mektupa yanıt alamayınca, FIFA dışında kalmaya devam ettik. Ancak, 16 Ağustos 1960 da kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bir ortağı olarak, FIFA ile UEFA’ya bağlı ülkelerin takımları ile 15 Kasım 1983 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulana dek maçlar yapmamıza izin verildi. Sonrası mı? İşte bu büyük macera içerisinde Çetinkaya’da KOP’un kurucu üyesi ancak, bir Kıbrıslı Türk takımı olarak diğer kulüpler gibi dışlanmanın bedelini ödedi. Sonuç olarak İnci Taneleri’ndeki giriş şarkısı gibi “Ankaralıyım yüzmeyi bilmem ama çok pis gemileri yakarım”lı artık FIFA ile gemileri yaktık galiba. Geçmiş olsun.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu